torstai, 30 toukokuun, 2024

Räjähdykset kuuluvat jengien voimannäytön pääaseisiin Ruotsissa

Ruotsi. Vuodesta 2023 tähän päivään asti Ruotsissa on tapahtunut 174 räjähdystä, joista 120 kohdistui asuinrakennuksiin. Räjähdykset eivät aiheuta vain fyysisiä ja psyykkisiä vahinkoja uhreille, vaan myös maksavat yhteiskunnalle satoja miljoonia kruunuja, kirjoittaa SVT Nyheter  21.4. julkaisemassaan artikkelissa.

– Missään muussa Länsi-Euroopan maassa tai missään muussa rauhanomaisessa maassa ei ole näin paljon räjäytysongelmia, Lundin yliopiston kriminologi ja apulaisprofessori Ardavan Khoshnood sanoo SVT:lle.

Ruotsissa on kuitenkin vielä enemmän ammuskeluja kuin räjähdyksiä.

– Mutta räjähdykset ovat aina olleet rinnakkain ampumisten kanssa ja ovat olleet toinen tapa jengeille näyttää voimaansa, hän sanoo.

Suurin osa rikollisessa ympäristössä tehdyistä räjähdyksistä on tehty siviiliräjähteillä, jotka on usein varastettu rakennustyömailta.

– Olemme pystyneet osoittamaan, kuinka puutteet laeissa ja räjähteiden käsittelyssä ruokkivat rikollisjoukkoja rakennusdynamiitilla, kertoo Dagens Arbetesin toimittaja Johanna Edström, joka yhdessä David Lundmarkin kanssa tutki, mistä räjähdyksissä käytetyt räjähteet ovat peräisin.

Tarkka selitys sille, että tilanne näyttää siltä miltä se näyttää, on valvonnasta ja räjähteiden käsittelyluvista vastaavien kuntien resurssien ja osaamisen puute. Vuonna 2010 vastuu siirtyi poliisilta kunnille.

– Monet uskovat, että juuri tämän takia näemme tämän päivän seuraukset. Jo tuolloin lähete-elimet liputtivat mahdollisuutta, että dynamiitti voisi joutua vääriin käsiin, Johanna Edström sanoo SVT:lle.

Kuva: SVT Nyheter.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT