lauantai, 20 huhtikuun, 2024

Räjähdykset yhä yleisempiä Ruotsissa – vuonna 2021 pommiryhmällä oli 894 hälytystä

Ruotsi. Viime vuosina räjähdyksistä on tullut yhä yleisempi rikollisten käyttämä väline. Monesti on ollut puhdasta tuuria, ettei yleisöä ole vahingoitettu, toteaa SVT Nyheter 14.2.2022 julkaisemassaan artikkelissa.

SVT Nyheter sai tilaisuuden seurata kansallisia pommisuojausteknikkoja, joille soitetaan, kun jokin räjähtää – tai uhkaa räjähtää.

Sattumalta kansallisella pommiryhmällä oli samaan aikaan myös vierailevia kollegoita naapurimaista.

– He ovat aina hämmästyneitä räjähdysten määrästä, sanoo pommisuojauspäällikkö Marie Borgh. Heillä ei ole samoja ongelmia kotona – eivätkä he myöskään halua niitä.

Vuonna 2021 National Bomb Squadron käsitteli 94 tapahtunutta räjähdystä.

Kansallisen pommiryhmän mukaan viime vuonna pahiten kärsivät poliisialue etelästä 43 räjähdyksellä ja Tukholma 27 räjähdyksellä.

On epäselvää, miksi Ruotsissa rikollisia räjäytyksiä tapahtuu yhä enemmän. Yksi teoria on, että salakuljetettuja käsikranaatteja on saatu hyvin ja että siviiliräjähteiden hallinta on pettänyt esimerkiksi rakennustyömailla. Osaltaan saattaa vaikuttaa myös tiukempi aselaki.

– Kun aselainsäädäntöä tiukennettiin kaksi vuotta sitten, ajattelimme, että monet saattavat jatkaa räjäytteillä, koska hallussapidon rangaistukset olivat lievempiä ja havaitsemisriski pienempi, Marie Borgh sanoo SVT:lle.

Sittemmin myös räjähteiden rangaistuksia on kiristetty – mutta rikolliset räjähdykset jatkuvat. Niistä on tullut yleisiä Tukholmassa, Göteborgissa ja Malmössä toimivalle National Bomb Protectionille. Pommiteknikot koostuvat noin sadasta poliisista, tarkka lukumäärä ja heidän henkilöllisyytensä ovat salaisia tietoja.

Pommiteknikot kertovat, että ”teräviä” tapauksia on niin paljon ja ne ovat niin työläitä, että elintärkeät harjoitukset ovat jääneet vähälle. Viime vuonna ryhmällä oli 894 räjähteisiin liittyvää hälytystä.

Varsinaisten räjähdysten lisäksi pommiryhmän tehtäviin kuuluu esimerkiksi rakennusten tiloissa tapahtuva etsintä sekä löydetyn räjähdysaineen ja kranaattien hävittäminen.

– Tärkeintä on, että me tiimissä voimme luottaa toisiimme, sanoo ”Emelie” yksi ryhmän harvoista naispommiteknikoista ja painottaa, että tässä työssä pitää olla hyvät hermot.

– Jotkut tilanteet ovat todella stressaavia, mutta meidän on kyettävä silloinkin työskentelemään järjestelmällisesti ja rauhallisesti.

Pommisuojaukseen kuuluu myös kansallinen pommitietokeskus, joka koostuu poliisiviranomaisen, turvallisuuspoliisin ja puolustusvoimien henkilöstöstä. He käsittelevät analyyseja, tiedustelutyötä ja antavat tiedollista tukea, kertoo SVT.

Kuva: SVT Nyheter.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT