Ruotsi. Räppäri Nils Grönberg, joka tunnetaan paremmin taiteilijanimellä Einár, syntyi vuonna 2002 Tukholmassa ja aloitti musiikin tekemisen jo nuorena. Tekstissään hän viittasi usein aseisiin, huumeisiin ja väkivaltaan. Hänet itsensä oli aiemmin tuomittu muun muassa pienistä huumausainerikoksista, pahoinpitelystä ja ajokortitta ajamisesta. Aiemmin lokakuussa Einár pidätettiin, kun miestä puukotettiin Tukholman keskustassa, kirjoittaa SVT NYheter.

Huhtikuussa 2020 taiteilija Einár siepattiin. Tarkoituksena oli pitää taiteilija vangittuna ja kiristää häneltä rahaa.

– Hän on tuntenut rikollisissa ympäristössä ihmisiä, joita on yhdistänyt musiikkinsa kautta, ja se on myös aiheuttanut uhkaa häntä vastaan useista suunnista, sanoo SVT: n toimittaja Diamant Salihu.

Kaikkiaan 14 henkilöä syytettiin osallisuudesta kidnappausskandaaliin, joka oli osa laajaa oikeudenkäyntiä Vårbyn-verkostoa vastaan keväällä 2021.

Syytteen mukaan Vårbynätverketin johtaja suunnitteli ja määräsi Einárin sukulaiseen kohdistuneen kodin räjäytyksen pakottaakseen hänet maksamaan kolme miljoonaa kruunua.

Räppärit Yasin Mahamoud ja Haval Kahlil, Vårbynätverketin johtaja Chihab Lamouri, jalkapallon entinen nuorten maajoukkueen pelaaja ja neljä muuta henkilöä tuomittiin myöhemmin osallisuudesta kidnappaukseen.

Einár itse ei halunnut osallistua käräjäoikeudessa Vårbynätverketiä koskevaan oikeudenkäyntiin. Syyttäjä Anna Stråthin mukaan hänet kutsuttiin nyt todistamaan verkkoa vastaan hovioikeudessa ensi viikolla.

– Einár on ärsyttänyt rikollisessa ympäristössä ihmisiä, joita hän yhdisti teksteissään  ja musiikin kautta, mikä loi myös uhan häntä vastaan useista suunnista. Murhan tarkalle motiiville voi olla useita selityksiä, sanoo SVT: n toimittaja Diamant Salihu.

– Useat räppärit, jotka liittyvät eri rikollisjoukkoihin, tukevat jengejä, joihin he ovat usein kasvaneet samalla alueella. Einár siirtyi monien eri ryhmien välillä eikä hänellä ollut samaa tukea, mikä teki hänestä myös haavoittuvamman, toteaa Diamant Salihu SVT Nyheterin julkaisemassa artikkelissa.

Kuva. SVT Nyheter.

Aiheeseen liittyen