torstai, 30 toukokuun, 2024

Rikolliset tekevät lapsista”jengisotilaita” Ruotsissa – ”älä likaa itse käsiäsi”.

Ruotsi. STV Play on julkaissut ”Skyttarna-sarjan”, jossa useat jengirikolliset puhuvat toimintatavoistaan. Ohjelmassa haastatelut ”Danial”, ”Adam” ja ”Josef” palkkaavat lapsia suorittamaan väkivaltaisia tekoja – ja perustelevat siitä saamiaan hyötyjä.

He kaikki ovat syvästi mukana väkivallan aallossa. Kuulusteluissa he yleensä toistavat ”ei kommentteja”, mutta vastineeksi nimettömyyden lupauksesta he puhuvat elämästä rikollisena Uppdrag gränskningin toimittajalle Karwan Farajille. Kuluneen vuoden aikana hän on ollut tekemisissä useiden tällä hetkellä rikollisryhmissä toimivien kanssa, kertoo SVT Nyheter 24.4. julkaisemassaan artikkelissa.

Yksi haastatelluista on ”Adam”. Hän kuvailee lapsia ”nuoriksi sotilaiksi”, joita voidaan helposti manipuloida ja kouluttaa tarkka-ampujiksi.

– On helppoa saada lapsi tekemään asioita puolestasi. Näin välttää omien käsien likaantumisen, sanoo ”Adam”.

”Danial” tulee naamioituneena ja aseistettuna haastatteluun. Nuorempien ihmisten käyttämisestä on tullut tuottoisaa. Hän uskoo ja että nuorempi sukupolvi ”pelittää todella hyvin”. Hän kuvailee maailmaa, jossa kaikki ovat potentiaalisia kohteita, kukaan ei ole turvassa ja jossa kaikki säännöt on karsittu.

– Emme toimi minkään säännön mukaan. Jos olet viholliseni, teen kaikkeni tuhotakseni sinut. Jos en tuhoa sinua, otan tilalle veljesi. Jos en saa häntäkään, niin sitten isäsi, sanoo Danial ohjelman haastattelijalle.

Yhä nuoremmat rikolliset ovat haaste poliisille. Jale Poljarevius on poliisipiirin tiedustelupäällikkö ja on nähnyt muutoksen viime vuosina.

– Nämä ovat erittäin surullisia negatiivisten trendien seurauksia. Ja usein nämä ampujat laitetaan sellaisiin olosuhteisiin, joissa uhan alaisiksi joutuvat myös täysin väärät ihmiset. Se on todella mielipuolista, Poljarevius sanoo SVT Nyheterille.

Sarja ”Skyttarna” on osa Uppdrag gränskningin kevään jengirikollisuutta käsittelevää ajankohtaisdokumenttia.

Kuva: SVT Nyheter.

1 KOMMENTTI

  1. Säälittävää porukka kun käyttää lapsia kilpenään, todella säälittävää.

    1

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT