Ruotsi. Maaliskuusta lähtien Sollentunan poliisi on yhdessä Sigtunan kunnan ja muiden yhteiskunnallisten toimijoiden kanssa ryhtynyt toimiin alueen järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Lisääntyneillä resursseilla poliisi on työskennellyt tiedustelu-, kuulustelu- ja tiedustelutoimien sekä näkyvyyden parantamiseksi, kertoo Aftonbladet.

Marraskuun 4. päivä 40-vuotias mies pidätettiin Märstassa, epäiltynä vakavasta huumerikoksesta ja vakavasta aserikoksesta. Operaation yhteydessä takavarikoitiin yli kahden miljoonan kruunun arvoiset huumeet.Operaatio oli yksi monista rikollisverkostoa vastaan ​​tehdyistä toimista Tukholman pohjoispuolella sijaitsevassa kaupungissa. Keskiviikkona 4.11. noin 30 poliisia ja kaksi koirapartiota haravoivat aluetta etsien Märstan-verkoston aseita ja huumeita.

Operaation aikana löydettiin sekä aseita että huumeita, marihuanaa, kokaiinia ja hassista.

– Tiedämme, että rikolliset henkilöt ja verkostot piilottavat usein huumeita ja aseita julkiseen ympäristöön, kertoo Martin Wallin, vakavan järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan koordinaattori Sollentunan paikalliselta poliisialueelta.

– Siksi etsimme porraskäytävistä, autotalleista, maastosta ja paikoista, joissa luulemme niitä löytyvän. Ja mitä ajattelimme löytävän, huumeita ja aseita, löysimme myös, sanoo Wallin.

Viime viikkoina poliisin ponnistelut ovat kuitenkin kohdanneet vastarintaa ampumisten, autopalojen, poliisiautoihin kohdistuvien hyökkäysten, ilkivallan ja tuhopolttoyritysten muodossa.

– Näimme ensimmäiset tämän suuntaiset reaktiot kuukauden vaihteessa, Martin Wallin kertoo.

Silloin ammuttiin Märsta-keskuksen ns. Turvallisuuskeskuksen ikkunoihin, jossa työskentelevät muun muassa turvallisuushenkilöstö, poliisin pelastuspalvelu ja velan neuvonantajat. Kukaan ei loukkaantunut, ja ikkunan läpäissyt luoti löydettiin vasta myöhemmin.

Viime viikolla Märstassa sytytettiin yhteensä 32 autoa Aftonbladetin tietojen mukaan. Sitä pidetään vastauksena poliisin toimintaan.

Lauantai-iltana 7. marraskuuta kaksitoista autoa paloi kolmessa eri paikassa. Samana iltana poliisiauton renkaat puhkaistiin ja pullo syttyvää nestettä – ns. Molotov-cocktail – heitettiin Sigtunan kunnan Märstassa sijaitsevan pääkonttorin julkisivua vasten.

Samana iltana huoltoasemalle suuntautuneen vastaavan hyökkäyksen jälkeen neljä ihmistä pidätettiin.

Martin Wallin ei ole yllättynyt vastahyökkäyksistä.

– He ansaitsevat rahaa ja saavat valtaa käyttämällä voimaa ja vaikuttamalla sillä tavoin yhteiskuntaan ja yksilöihin. Kun he tuntevat paineita nyt, käytetään meitä vastaan samoja menetelmiä, hän sanoo.

Rikosten vakavuudesta huolimatta Martin Wallin ei usko olevan syytä huolestua asukkaiden turvallisuudesta.

– Kyseessä on 40 henkilöä 40 000 asukkaan kunnassa, hän sanoo.

– He haluavat herättää pelkoa, mutta emme me eikä kunta peruuta millimetriäkään, toteaa Martin Wallin, vakavan järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan koordinaattori Sollentunan paikalliselta poliisialueelta.

Kuva: Aftonbladet.

Aiheeseen liittyen