Rovaniemellä on tehty säännöllisesti yksittäisiä rikosilmoituksia katalysaattori- ja polttoainevarkauksista, tiedottaa poliisi.

Katalysaattoreita anastetaan niiden sisältämien jalometallien vuoksi. Ajoneuvo on ajokelvoton ilman katalysaattoria. Suosituimmat varkauksien kohteena olevat automerkit ovat Honda, Toyota, Volvo ja Opel.– Anastettuja katalysaattoreita myydään ympäri Suomea korjaamoihin ja romuliikkeisiin sekä viemällä niitä ulkomaille myyntiin. Katalysaattorivarkauksia tekevät suomalaiset ja ulkomaalaiset rikolliset, taustoittaa rikosylikomisario Pälvi Suokas Lapin poliisilaitokselta.

Ammattilainen irrottaa pysäköidyn auton pakoputkistossa olevan katalysaattorin muutamassa minuutissa

Rovaniemen tapauksissa varkaus on huomattu siten, että auto on seissyt yleensä pidempiä aikoja, jolloin ei ole tiedossa, milloin teko on tarkalleen ottaen tapahtunut. Muualta Suomesta saatujen tekojen perusteella katalysaattorivarkauksia tapahtuu yleensä yöaikaan, ja kohteena on pysäköintipaikalle tai esimerkiksi teollisuusalueelle jätetty ajoneuvo.

Katalysaattoria voi kuitenkin suojata rikollisilta monella tavalla:

  1. asenna suojapelti katalysaattorin eteen tai
  2. kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriin tai
  3. maalaa katalysaattori huomiota herättävällä värillä tai
  4. pysäköi ajoneuvo lukittuun tilaan tai sellaiseen paikkaan, missä ihmisiä liikkuu myös yöllä, eli varkaalla ei ole työrauhaa valaistuksen tai muiden ihmisten mahdollisten havaintojen vuoksi.

Polttoainevarkauksiin yhtenä syynä korkea hinta

Todennäköisesti polttoaineen korkeasta hinnasta johtuen, tulee nyt myös säännöllisesti ilmoituksia polttoainevarkauksista erityisesti Rovaniemen alueelta. Teko kohdistuu samanlaisiin paikkoihin kuin katalysaattorivarkauksissa. Kohteina varkailla on erilaiset työkoneet ja polttoainesäiliöt, mutta polttoainetta on varastettu myös ajoneuvoista.
Lapin poliisilaitoksen tapauksissa tekijät ovat rikkoneet polttoainesäiliöiden lukot tai poranneet säiliöihin reikiä.

Suurempien määrien osalta tekojen estämisessä keskeistä on rakenteelliset suojaukset kuten puomitukset ja aidat. Kunnollinen kameravalvonta ja siihen liittyvä valaistus saattaa joissakin tapauksissa myös toimia rikoksen ennalta estäjänä, mutta ainakin rikoksen selvittäminen on kunnollisen kuvamateriaalian avulla helpompaa.

– Toivomme matalalla kynnyksellä tietoja ja ilmoituksia tämän tyyppisiin varkauksiin liittyvistä havainnoista, pyytää Suokas ja jatkaa:

– Havaintoja voi ilmoittaa vihjenumeroomme p. 0295 466 259 tai sähköpostilla osoitteeseen vihjeet.lappi@poliisi.fi

Mikäli kuitenkin havaitset akuutisti mahdollisen katalysaattori- tai polttoainevarkauden, soita 112 ja ota mahdollisuuksien mukaan ylös tekijöiden ja heidän käytössä olevien ajoneuvojen tunnisteita ja tuntomerkkejä esimerkiksi kuvaamalla.

Aiheeseen liittyen