Ruotsi. Noin 50 tyttöä on mukana tutkimuksessa, jota Tukholman poliisialueen tiedusteluosasto tekee järjestäytyneestä rikollisuudesta, mukaan lukien katujengit.

Tutkimuksen mukaan tyttöjen osuus rikollisjengeissä on yli kaksinkertaistunut muutamassa vuodessa, uutisoi SVT Nyheter.

Kyseessä ei ole vain passiivisia tyttöystäviä, joita riistetään. Poliisi näkee nyt heissä aktiivisen tekijän. Naisilla on nykyään rikollismaailmassa paljon enemmän roolia kuin on nähty aiemmin.

– Sanon, että naisten määrä rikollisverkostoissa on lisääntynyt viime vuosina. Heillä voi olla johtava asema rikosten suunnittelussa ja he voivat edustaa verkostoa kaikissa toimissaan, kertoo Tukholman poliisialueella tiedustelupäällikkönä toimiva Magnus Mowitz.

Naiset ovat nyt mukana rikosten järjestämisessä ja suunnittelussa tavalla, jota ei ole ennen nähty. He ovat täysjäseniä ja voivat edustaa verkostoa. Poliisin tiedustelun mukaan he ovat aktiivisesti mukana huumekaupassa, huumeiden kuljetuksissa, autovarkauksissa  ja rahanpesussa.

– Nähdessämme aiemmin passiivisen tyttöystävän, näemme tänään aktiivisen rikoskumppanin, joka ottaa oman itsenäisen roolinsa saavuttaakseen valta-asemaa ja omaa taloudellista hyötyä.

– Kyse on samalla myös riskien minimoinnista, koska poliisin toiminta ei ole perinteisesti kohdistunut naisiin, Magnus Mowitz sanoo.

Se rikollisuuden osa, jossa naiset eivät vielä tunnu niin aktiivisilta, on kaikkein vakavin väkivaltarikollisuus.

– Ammuskelut ja räjähdykset ovat alue, jolla emme näe naisten ​​ottavan vielä niin aktiivista roolia. Kuitenkin on katujengiä, joissa naisilla on merkittävämpi osuus myös siinä, että he todella tappelevat ja tarjoavat väkivaltaista pääomaa ryhmälleen, sanoo Magnus Mowitz.

Aiheeseen liittyen