Ruotsi. Niin sanottujen haavoittuvien alueiden kunnilta puuttuu usein suunnitelma ongelmien ratkaisemiseksi. Nyt paikallispoliitikot varoittavat rinnakkaisyhteiskunnan syntymisestä. Poliisia ja muita viranomaisia vastustetaan väärillä viesteillä siitä, minkälaisia lakeja Ruotsissa sovelletaan, kirjoittaa Ruotsin yleisradio  SVT Nyheter tänään (26.1.) julkaisemassaan artikkelissa.

Kun asiaa kysyttiin maan kaikilta 28 haavoittuvaisten alueiden kunnilta, vain Linköping, Järfälla ja Uppsala vastasivat, että heillä on erityinen toimintasuunnitelma tätä ongelmaa vastaan. Esimerkkialue Borlänge on päättänyt, ettei sitä ole. Sen sijaan väestön erottelun, rikollisuuden ja haavoittuvuuden vähentämistyön pitäisi tunkeutua ”koko organisaatioon”.Poliisi kuvailee esimerkiksi Borlängen Tjärna Ängarin aluetta laiminlyötyksi alueeksi, jolla on näkymättömät seinät muun ruotsalaisyhteisön suuntaan.

”Ruotsin laillinen ja virallinen oikeusjärjestelmä on poissa toiminnasta olennaisissa osissa alueita, joissa rikollisverkostot ja perinteet hallitsevat. Poliisilla ei ole aavistustakaan kuinka alueita todellisuudessa hallitaan tai se voi vain hyvin vähän valvoa niillä tapahtuvaa kehitystä.”

Somaliasta kotoisin oleva aluepoliitikko Mursal Isa (MP) on aiemmin asunut ja työskennellyt Tjärna Ängarissa.

– Mielestäni Borlängen kunnan poliitikkojen on erittäin vaikea hahmottaa tilannetta. Jos ryhdyt radikaaleihin toimiin, on olemassa vaara, että alueen ihmiset syyttävät sinua rasistisuudesta tai jopa epäinhimillisyydestä, Mursal Isa sanoo.

Mursal Isa kuvailee, kuinka hänet pakotettiin tottumaan tällaisiin uhkauksiin, kun haavoittuvilla alueilla asuvat ihmiset uhkasivat häntä.

– ”Me tiedämme missä asut, me näemme sinut”, he sanoivat. Tuollainen uhkailu ei kuulu demokratiaan, avoimeen keskusteluun ja avoimeen yhteiskuntaan.

– En halua nimetä ja sanoa, että uhkailuun syyllistyy tämä tai tuo ryhmä. Mutta niitä löytyy haavoittuvilta alueilta, joilla on maahanmuuttajatausta, Mursal Isa sanoo.

Borlängen Tjärna Ängar on luokiteltu riskialueeksi siitä lähtien, kun poliisi vahvisti haavoittuvien alueiden luettelonsa vuonna 2015. Tämä tarkoittaa, että tilanne on hälyttävä ja riskit pahenevat, jos oikeisiin toimenpiteisiin ei ryhdytä, SVT toteaa.

Kuva: Mursal Isa, SVT Nyheter.

Aiheeseen liittyen