Ruotsi. Hyvin traaginen tapahtuma. Näin totesi oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson (S) ensimmäisessä esiintymisessään sen jälkeen, kun kahta lasta ammuttiin Flemingsbergissä. Asiasta kirjoittaa SVT Nyheter tänään (19.7.) artikkelissaan.

– Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan mitään tällaista lapsuudessaan, Johansson sanoo pitämässään digitaalisessa lehdistötilaisuudessa.

– Tämä on hyvin traaginen tapahtuma. Pelkkä ajatus 5,6-vuotiaasta kesken leikkien  ampumalla haavoitettuna on kauhea, se saa ajattelemaan lapsen kehitystä ja mitä uskomatonta traumaa se aiheuttaa, Johansson sanoo.

Ministeri sanoo, että ajatukset kohdistuvat uhreihin ja heidän sukulaisiinsa, mutta hän haluaa myös kehottaa kaikkia, jotka tietävät jotain tapahtumista, ottamaan yhteyttä poliisiin.

– Mitä nopeammin pystymme käsittelemään tämän, sitä parempi. Teko osoittaa jälleen, että jengit eivät kunnioita lainkaan ihmiselämää. He eivät välitä lainkaan tekojensa seurauksista, ministeri sanoo.

Johanssaonin mukaan yhteiskunta voi antaa tähän vain yhden vastauksen.

– Se on pidätys, syytteeseen asettaminen ja konkreettisten rangaistusten antaminen. Tämäntyyppisille tekijöille on vain yksi paikka ja se on vankila. Yhteiskunnassa ei ole tämmöisille asioille oikoteitä.

Ministeri sai lehdistötilaisuuden yhteydessä Uumajan käräjäoikeuden erityistutkijalta Mikael Forsgreniltä raportin rikoksen uhrien korvausoikeuden vahvistamisesta.

Tutkimuksessa on tarkasteltu muun muassa sääntöjä, jotka koskevat uhrien oikeutta vahingonkorvauksiin, heidän mahdollisuuksiaan saada korvausta ja sitä, missä määrin rikkomuskorvauksia olisi nostettava.

Tutkimuksessa ehdotetaan myös uutta korvausmuotoa, jota kutsutaan erityiseksi suhteelliseksi korvaukseksi uhrien eloonjääneille sukulaisille. 50 000 kruunua ehdotetaan vakiosummaksi ja yhdessä kipu- ja kärsimyskorvauksen kanssa korvaus olisi hieman yli 100 000 kruunua. (n.10 000 € ).

Tutkimuksella pyritään myös vahvistamaan poliisien ja muiden erityisen vaarallisten ammattiryhmien oikeutta korvauksiin.

Aiheeseen liittyen