lauantai, 13 heinäkuun, 2024

Ruotsin hallitus haluaa lähettää vankeja ulkomaille rangaistustaan kärsimään

Ruotsi. Ruotsin hallituspuolueiden ja ruotsidemokraattien solmiman Tidö-sopimuksen osapuolet haluavat selvittää mahdollisuutta vuokrata vankilapaikkoja ulkomailta paikkapulan ratkaisemiseksi. Ehdotusta on testattu muualla Euroopassa ja se on saanut siellä laajaa kritiikkiä, kirjoittaa SVT Nyheter tänään 6.8. julkaisemassaan artikkelissa.

– Se on vähän kuin housuunsa pissaaminen, lämmittää vähän aikaa, mutta sitten tulee taas kylmä, sanoo Etelä-Tanskan yliopiston tutkija Linda Kjaer Minke SVT:lle.

Ruotsin vankilat ovat täynnä, ja tulossa olevan rangaistusten korotusten johdosta vankeuslaitoksen laskelmien mukaan vankilapaikkojen määrä tulee ainakin kaksinkertaistaa tulevina vuosina.

Hallituksen ehdotusta vankilapaikkojen vuokraamisesta ulkomailta on testattu aiemmin Euroopassa. Norja vuokrasi 650 vankilapaikkaa Hollannista vuosina 2015–2018.

Belgia vuokrasi sieltä myös vankilapaikkoja, ja ensi vuonna Tanska lähettää 300 vankia Kosovoon. Mutta vankien lähettäminen ulkomaille korvaamaan paikkojen puutetta on maiden tuloksia tutkineen tutkijan Linda Kjaer Minken mielestä huono idea.

– Se ei ratkaise mitään pitkällä aikavälillä, hän sanoo.

Linda Kjaer Minken  mukaan Belgian vankiloiden ylikansoitus ratkesi väliaikaisesti, mutta alkoi sitten taas lisääntyä. Norjassa vankiloiden jonoja kuitenkin onnistuttiin lyhentämään.

Samaan aikaan Norjan järjestelmää kritisoitiin voimakkaasti, koska se on kallis, vaikeuttanut sukulaisten vierailuja ja loukkaa ihmisoikeuksia.

– Ei ollut mahdollista varmistaa, että vankeja ei kidutettaisi tai kohdeltaisi halventavasti, Linda Kjear Minke sanoo.

Kansanedustaja Fredrik Kärrholm (M) huomauttaa, että kyse on vankilapaikkojen vuokraamisesta muista EU-maista.

– EU:lla on yhteinen säännöstö, ja nyt tarkastellaan tarkasti oikeudellisia ehtoja ja käytännön ehtoja. Se ei ole kuitenkaan täysin mutkatonta, hän myöntää.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT