Ruotsi. Jengirikollisissa ympäristöissä olevilla tytöillä ja naisilla on suuri riski joutua jengin jäsenten seksuaalisen hyväksikäytön kohteiksi. Tasa-arvoviraston mukaan jengien sisällä on useita esimerkkejä hyväksikäytöstä ja seksikaupasta, kirjoittaa SVT Nyheter tänään 18.3. julkaisemassaan artikkelissa.
– Miehet myyvät tyttöjä toisilleen seksuaalista toimintaa varten ja tarjoavat niitä kilpailevien jengien ihmisille ystävyyden osoituksena tai velkojen maksamiseen, kertoo viranomaistutkija Sofie Kindahl SVT:lle.
Tasa-arvoviraston tehtävänä on ollut vuodesta 2021 lähtien vahvistaa lasten seksuaalisen hyväksikäytön, prostituution ja ihmiskaupan vastaista työtä.
Tänään 18.3. esitellyssä loppuraportissa viranomainen korostaa, kuinka jengin jäsenet käyttävät seksuaalisesti hyväksi tyttöjä ja naisia.
Se koskee sekä naisia, jotka ovat jo mukana prostituutiossa, että nuoria tyttöjä, joilla ei ole asiasta mitään aikaisempaa kokemusta.
Raportin mukaan heidät houkutellaan seksikauppaan jengin jäsenillä, jotka teeskentelevät olevansa romanttisessa suhteessa naisten kanssa, joita he sitten käyttävät hyväkseen.
– Hyödyntäminen voi olla monenlaista. Se voi tapahtua sekä digitaalisesti että fyysisen seksuaalisen hyväksikäytön kautta. Naisia käytetään rahan keräämiseen prostituution kautta, mutta myös velkojen maksuna tai apuna huumekaupassa, Sofie Kindahl sanoo.
Jengin jäsenillä on usein takanaan suuri väkivallan pääoma. Nuoret tytöt, jotka on kasvatettu kunniallisessa ympäristössä, jossa seksuaalisuus on suuri tabu, ovat erityisen haavoittuvia, koska heidän on vaikea uskaltaa hakea tukea ja puhua haavoittuvuudestaan.
Tasa-arvovirastolla ei ole tarkkoja lukuja ilmiön laajuudesta, mutta ammattilaisilla on viitteitä siitä, että tällaista seksuaalista hyväksikäyttöä esiintyy useissa paikoissa Ruotsissa.
– Se on uskomattoman huolestuttavaa. Tämä on ryhmä, joka jää usein huomiotta, koska olemme erittäin huonoja kysymään rutiinikysymyksiä seksuaalisesta hyväksikäytöstä tapaamisissa lasten ja nuorten kanssa, Sofie Kindahl sanoo.
Tasa-arvoviraston viime vuonna tekemässä kuntatutkimuksessa viidennes kunnista ilmoitti, etteivät he ole koskaan olleet tekemisissä seksuaalista hyväksikäyttöä kokeneiden nuorten kanssa.
– Ei siksi, ettei ongelmaa olisi olemassa, vaan koska siitä ei ole tietoa ja menetelmiä ilmiön löytämiseen, Sofie Kindahl sanoo SVT:lle.
Kuva: SVT Nyheter.