Ruotsi. Lähes päivittäiset rikollisjoukkioiden tekemät räjähdeiskut ovat täysin poikkeuksellisia Euroopan ja jopa maailman mittakaavassa, arvioi kriminologi Amir Rostami sanomalehti Dagens Nyheterin tekemässä haastattelussa.

Ruotsissa on tehty tänä vuonna jo 102 räjähdeiskua, joita tutkimaan on hälytetty poliisin räjähderikoksiin erikoistunut ryhmä. Viime vuonna vastaavana aikana räjähdyksiä oli 39.

Lähes kolmannes räjähdyksistä on sattunut Etelä-Ruotsin Malmössa. Tukholmassa niitä on ollut 19 ja Göteborgissa 13.

– Löytääkseen vastaavaa pitää etsiä sota-alueita tai maita, joilla on pitkä terrorismihistoria, kriminologi Amir Rostami sanoo haastattelussa.

Rikollisjengeillä, joiden jäsenillä on usein maahanmuuttajatausta, on lukuisia aktiivisia konflikteja eri puolilla Ruotsia. Konfliktien taustalla voi olla niin taistelu huumekaupan reviireistä kuin ihmissuhteetkin.

– Olen ollut yhteydessä lukuisiin poliisiviranomaisiin sekä Euroopassa että Pohjois-Amerikassa, eikä missään niistä tunnisteta samanlaista kehityskulkua kuin meillä Ruotsissa, Rostami sanoo.

Tutkijoiden on vaikea löytää selitystä sille, miksi räjähdeiskuja tehdään Ruotsissa, muttei muissa vastaavan väestöpohjan ja sosiaaliset olosuhteet omaavissa maissa.

– Ensin ammuttiin varoituksena jalkaan tai takapuoleen, sitten ampumistapausten määrä lisääntyi, alettiin tehdä suoranaisia teloituksia ja häpäistiin uhreja. Nyt on todella paljon räjähdyksiä, Rostami kartoittaa tilanteen kehityshistoriaa.

https://www.dn.se/nyheter/sverige/kriminolog-sprangdaden-i-sverige-unika-for-europa/

 

Parhaillaan Ruotsin somessa leviää nopeasti ”isoäiti Monan”, 63, hallitukselle osoittama avoin kirje, jossa hän kritisoi hallituksen politiikkaa.

Mona on huolissaan lastenlastensa turvallisuudesta.

Monan poika John asuu vaimonsa Lindan ja heidän kahden lapsensa, Sebastianin, 8, ja Ellan, 6, kanssa talossa, jossa heidän asuntonsa portin vieressä räjähti lauantai-iltana Almgårdenissa Malmössä.

Sebastian, 8, nukkui Almgårdenin huoneistossa aivan räjähdyskohteen seinän takana.

– On järjetöntä, että et voi enää tuntea oloasi turvalliseksi omassa sängyssäsi. Kuinka Ruotsista on tullut tällainen? Kuinka tilanne on voinut päästä näin pitkälle, isoäiti kysyy avoimessa kirjeessään Ruotsin hallitukselta.

Hän kirjoittaa kirjeessään muun muassa, että hänen mielestään hallitus on epäonnistunut, että he eivät uskalla puhua ”huoneessa olevasta elefantista” ja että he antavat rikollisten raivota maassa vapaasti.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/LAXkbp/farmor-mona-63-kritiserar-regeringen-efter-sprangdaden

Kuvituskuva.

 

Aiheeseen liittyen