Ruotsi. Ruotsalainen järjestelmä rikollisuuteen ajautuvien nuorten kohtaamiseksi on luotu kokonaan eri todellisuuteen kuin se, jossa nykyään elämme, sanoo oikeusministeri Gunnar Strömmer (M) SVT:n Aktuelltissa. Hän vaatii muutosta järjestelmään – ja poliisipäällikkö Carin Götblad tukee häntä. Asiasta kirjoittaa SVT Nyheter tänään (24.1) julkaisemassaan artikkelissa.
– Rikollisuuden katkaisee se, että työskentelemme pitkäjänteisesti ja ennaltaehkäisevästi, sanoo Carin Götblad.
Valtakunnallisen poliisipäällikön Anders Thornbergin mukaan Tukholman alueen väkivalta-aallon osalliset puolin ja toisin ovat lapsia ja nuoria.
Thornberg toteaa, että sekä tekijät että uhrit ovat lapsia ja nuoria, ja trendi on, että he nuorentuvat ja nuorentuvat. Jotkut pidätetyistä ovat alle 15-vuotiaita, hän sanoo.
– Kyse on nuorten häikäilemättömästä hyväksikäytöstä, hän sanoo.
Gunnar Strömmer kuvailee kehitystä sekä ”vakavaksi” että ”traagiseksi”.
– Näitä nuoria tekijöitä, me puhumme lapsista, rikosten takana olevat käyttävät hyvin kylmällä ja tunteettomalla tavalla hyväkseen, hän sanoo.
Strömmer uskoo, että Ruotsin järjestelmää on muutettava, jotta voidaan käsitellä nuoria, jotka ovat vaarassa ajautua rikollisuuteen.
– Niitä nuoria koskeva järjestelmämme, jotka lopulta päätyvät rikokseen, on suunniteltu aivan eri todellisuuteen kuin se, jota nyt koemme. Siksi järjestelmän muutosta tarvitaan kaikissa kasvun vaiheissa, siitä hetkestä lähtien, kun lapset ovat hyvin pieniä, kunnes heistä tulee aikuisia.
Poliisipäällikkö Carin Götblad muistuttaa, että poliisi on varoittanut tästä kehityksestä jo pitkään.
– Erittäin surullista on, että täytyy joutua näin suuriin ongelmiin, ennen kuin meitä kuunnellaan kunnolla, hän sanoo.
Hän uskoo, että poliisilla on aivan liian vähän tietoa nuorista rikollisista.
– Tarvitsemme kriminologeja, jotka katsovat numeroiden taakse. Mikä tekee 13-14-vuotiaasta valmiin murhaamaan jonkun, sanoo Götblad.
Suuri osa näistä nuorista vakavista rikollisista on niin sanottuja toisen sukupolven maahanmuuttajia, miksi näin on, kysyy SVT.
– Tiedämme, että haavoittuvilla alueilla asuu enimmäkseen ulkomaalaistaustaisia ihmisiä. Mutta en olisi yllättynyt, vaikka nämä nuoret olisivat kolmannen sukupolven maahanmuuttajia. Se on selkeä todiste yhteiskunnassamme vallitsevasta segregaatiosta, Carin Götblad sanoo.
Hän on vakuuttunut siitä, että poliisi vielä katkaisee väkivallan kierteen.
– Rikollisuuden katkaisee se, että työskentelemme pitkäjänteisesti ja ennaltaehkäisevästi. Siihen tarvitaan myös koulut, sosiaalipalvelut ja koko kansalaisyhteiskunta, Carin Götblad sanoo SVT:lle.