Ruotsi. Poliisi tekee yhdessä ulosottomiehen kanssa kohdennettuja operaatioita  takavarikoidakseen ammattirikollisten omaisuutta Tukholman pubialueella, kertoo SVT Nyheter tänään (21.1.) julkaisemassaan artikkelissa.

Viikonlopun aikana Stureplanin ja Södermalmin pubeissa jäi 12 ihmistä kiinni ja heiltä takavarikoitiin eksklusiivisia kelloja, autoja ja käteistä.

SVT:n Morgonstudionissa rikoskolumnisti Fredrik Sjöhult ja kriminologi Sven Granath selittivät kuinka tehokas menetelmä voi olla.

Tukholman bilealueilla pysäytettiin viikonlopun aikana useita autoja poliisin ja ulosottomiehen tekemässä kohdistetussa operaatiossa. Tarkoituksena oli löytää ulosottomiehen kanssa velallisia rikollisjoukkoja.

– Se on aika fiksu taktiikka. Tiedät, että jengin jäsenet menevät sinne, koska se on heidän mielestään hyvä paikka esitellä menestystään ja omistamaansa statustavaraa. Ulosottomies voi sitten korjata tavarat pois heiltä, sanoo Fredrik Sjöhult, Morgonstudionin Expressenin rikoskolumnisti.

– Isompien arvotavaroiden ohessa on otettu haltuun muun muassa merkkiliivejä, luksustakkeja, vyölaukkuja ja niin edelleen erilaista arvotavaraa, jotka ulosottomies myy julkisilla huutokaupoilla. Myös käteistä takavarikoitiin kymmeniä tuhansia kruunuja. Sjöhult sanoo.

Näillä ihmisillä voi olla suuria jopa sadan tuhannen kruunun velkoja sen jälkeen, kun heidät on tuomittu vahingonkorvauksiin erilaisissa rikosasioissa, sanoo kriminologi Sven Granath. Ajatuksena on, että luksustavarat voidaan takavarikoida ja rahat menevät rikosten uhreille ja rikollisten velkojen maksamiseen.

Aiheeseen liittyen