Ruotsi. Poliisi kuvailee tehneensä vahvaa työtä ampumisrikoksia vastaan. Satoja ihmisiä on pidätetty lyhyen ajan sisällä, mutta silti väkivalta jatkuu.

– Olen yllättynyt voimasta, jolla kaikki vankilaan sulkemamme henkilöt on korvattu nuoremmilla ihmisillä, sanoo poliisipäällikkö Mats Löfving SVT:n Aktuellt-ohjelmassa.

Viime viikonloppuna kahta lasta ammuttiin Flemingsbergissä, kun he olivat ulkona leikkimässä. Se on viimeisin esimerkki väkivallasta, jossa on käytetty ampuma-aseita. Poliisin mukaan on myös esimerkkejä väkivallasta, jonka luonne on muuttunut.

– Voimme nähdä eron tekojen lähestymistavassa, mikä tarkoittaa, että teloituksen kaltaisia ampumisia tulee olemaan yhä enemmän. Löydämme rikospaikoilta paljon hylsyjä ja ihmisiä surmataan monilla laukauksilla, kertoo Tukholman alueellinen poliisipäällikkö ja kansallinen poliisipäällikkö Mats Löfving.

Hän on yllättynyt siitä, että poliisin tekemistä pidätyksistä ei ole aiheutunut selkeämpiä vaikutuksia. Mats Löfvingin mukaan monet  aloittavat rikollisen uransa aikaisin, joskus jo kahdentoista vuoden iässä.

– Rikollisuudessa kasvavien uusien nuorten potentiaali on suurempi kuin mitä ainakin itse olen odottanut. Meillä on Tukholmassa maan 60:sta ongelma-alueesta 25 ja ymmärrän, että se on kuin kasvihuone kasvattamassa rikollista uraa nuorille.

Hän uskoo, että ennalta ehkäisevää työtä ja yhteistyötä viranomaisten kanssa tarvitaan enemmän näillä alueilla.

– Poliisilla on rikoksentorjuntatehtävä, ja keskitymme myös rikollisuuden ehkäisemiseen nuorten keskuudessa, mutta se tapahtuu täysikäisyyden puolella. Näemme tarvetta kehitykseen, jossa nämä ponnistelut on tehtävä paljon aikaisemmin. Pääasiassa kunnat, sosiaalihallinto ja koulu ovat vastuussa tästä työstä, Mats Löfving sanoo.

Kuva: SVT Aktuellt

Aiheeseen liittyen