Ruotsi. Ruotsin poliisi viettää nykyään niin paljon aikaa hallintoon, jonka muut kuin poliisit voisivat suorittaa, että se vastaa lähes 1900 poliisia vuosittaisella työvoimalla mitattuna. Asia käy ilmi Ruotsin Poliisiliiton toimeksiannosta tehdystä Novus-tutkimuksesta.
Varastettu moottorisaha on takavarikoitu. Poliisi syöttää tietoja järjestelmään muun muassa merkistä, mallista, väristä ja muista ominaisuuksista. Sen jälkeen poliisi etenee seuraavaan takavarikkoon ja sama työ toistetaan. Jos tapauksia on 20-30, menee paljon aikaa, ennen kuin lainvartija ehtii nousta uudelleen partioautoon.
Novus on kysynyt lähes 2000 Poliisiliiton jäseneltä, kuinka paljon aikaa he viettävät viikossa erilaisiin hallintotehtäviin. Hieman yli 30 prosenttia poliiseista ilmoittaa käyttävänsä vähintään 7-10 tuntia viikossa hallinnollisiin tehtäviin, jotka siviilihenkilöt voivat yhtä hyvin suorittaa.
Nämä voivat olla sellaisia tehtäviä kuin raporttien jättäminen, takavarikoiden rekisteröinti, tiedustelujen tekeminen ja jopa istumista omia kuulusteluja tallentamassa. Kaiken kaikkiaan tämän tyyppisiin tehtäviin kuluu paljon aikaa.
Ruotsin Poliisiliiton mielestä tässä on valtavat mahdollisuudet vapauttaa poliisikohtaista osaamista. Mutta poliisiviranomainen ei ole tehnyt mitään asialle. Politiikassa asia on noussut esiin, mutta ei ole johtanut vakavaan keskusteluun. Näin tapahtuu siitä huolimatta, että poliisivaje on ollut yksi kuumimmista poliittisista kysymyksistä Ruotsissa viime vuosina.
Ruotsin poliisiliitto uskoo, että poliisiviranomaisen olisi nyt korkea aika hyväksyä liiton ehdotus lisätä poliisin tukiassistentteja. Avustajien palkkaamisen ansiosta poliisi saisi työskennellä niissä tehtävissä joihin heidät on koulutettu. Samalla se merkitsisi korkeampaa ammattimaisuutta ja työn tehostamista myös raportoinnissa.
– Emme voi vastata siihen, kuinka paljon poliisin aikaa voidaan käytännössä vapauttaa teoreettisen 1900 henkilötyövuoden perusteella, mutta poliisien on kyettävä olemaan poliiseja ja käyttämään enemmän aikaa siihen, mihin heidät on koulutettu. Se ei pelkästään tee poliisin työstä mielekkäämpää, vaan myös yhteiskunta hyötyy siitä, että poliisi voi käyttää enemmän aikaa varsinaiseen poliisin työhön ja vähemmän aikaa moottorisahan väriä koskevien tietojen täyttämiseen, toteaa Lena Nitz, Ruotsin poliisiliiton puheenjohtaja.
Poliisin ajankäyttöä koskevan artikkelin on julkaissut Aftonbladet 24.5. 2021.
Näin Ruotsissa, miten lienee poliisin ajankäyttö järjestetty Suomessa, miettii mielessään Rikosuutisten toimitus.