lauantai, 9 joulukuun, 2023

Ruotsin poliisilla Tukholmassa 150 osoitetta joissa seuraava väkivaltarikos voi tapahtua

Ruotsi. SVT:n saamien tietojen mukaan Tukholman alueella on tällä hetkellä noin 150 osoitetta, joissa poliisi odottaa väkivaltaisuuksien tapahtuvan tulevaisuudessa.

– On mahdotonta olla kaikissa paikoissa samaan aikaan, sanoo Etelä-Tukholman poliisipäällikkö Catrine Kimerius Wikström.

Kuluneen kuukauden ampumis- ja pommi-iskut, jotka liittyvät meneillään oleviin jengikonflikteihin, ovat kohdistuneet sekä jengien jäseniin että heidän omaisiinsa. Useissa tapauksissa myös ulkopuolisia on loukkaantunut ja kuollut.

Poliisin tiedossa olevissa osoitteissa asuu rikollisessa ympäristössä olevia ihmisiä. Mutta se koskee myös paikkoja, joissa on sukulaisia, ystäviä ja yrityksiä, jotka voivat olla yhteydessä rikollisjengiin.

Vaikka poliisi tietää näistä, niitä kaikkia ei ole mitenkään mahdollista valvoa.

– Tarkastuksia tehdään osana normaalia toimintaa samaan aikaan kuin kaikki muutkin työt on tehtävä. Nykyisessä tilanteessa ei ole mahdollisuutta seurata kaikkia näitä osoitteita, sanoo Kimerius Wikström SVT:lle.

Catrine Kimerius Wikström ei halua kommentoida, kuinka monta osoitetta poliisi aktiivisesti valvoo. Hän kertoo, että he tarkkailevat mahdollisimman monia, mutta kaikkiin resurssit eivät riitä.

– Kun katsomme, kuinka monta yksilöä näissä rikollisissa rakenteissa liikkuu ja sitten otetaan huomioon kaikkien sukulaiset, niin luultavasti kaikki ymmärrämme, kuinka paljon väkeä asiaan voi liittyä, hän sanoo SVT:lle.

Kaikki keinot käytettävä

Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin mielestä väkivallan karkaamiseen käsistä on Ruotsissa useita syitä. Yksi niistä on epäonnistunut maahanmuuttopolitiikka.

Hänen mukaansa kehitys on ollut nähtävissä jo ainakin viimeisen kymmenen vuoden aikana, mutta poliitikot ovat olleet naiiveja.

Kristersson sanoo keskustelevansa perjantaina 29.9. muiden tahojen kanssa siitä, voisiko Ruotsin puolustusvoimat olla poliisin apuna jengiväkivallan kukistamisessa.

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja ja entinen pääministeri Magdalena Andersson sanoo, että sosiaalidemokraatit pyytäisivät naapurimaiden apua Ruotsin jengiväkivallan hillitsemiseen.

Andersson kertoi näkemyksestään Aftonbladet lehdelle.

– Tämä voisi tarkoittaa sitä, että poliiseja Norjasta, Tanskasta tai Suomesta tulisi tänne tekemään töitä tai auttamaan muilla tavoilla, Andersson sanoo.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT