Ruotsi. Nykyään naiset ovat aktiivisempia rikollisryhmissä kuin koskaan aikaisemmin, ja he ovat alttiita sekä väkivallalle että kuolemanuhalle, uutisoi päivän SVT Nyheter.

– He ovat teini-ikäisiä, joiden mielestä on hienoa olla kaverin kanssa, jolla on asema ja rahaa, kertoo nuorten naisten parissa avustustyötä tekevä nainen lehdelle.

Vuoden 2018 lopussa julkaistiin raportti, joka osoittaa, että yllättäen monet naiset kuuluvat rikollisverkostoihin. Samaan aikaan SVT Nyheterin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan naiset ovat aina rikollisjoukkojen hierarkian alareunassa  ja heidän on vaikeampaa saada apua, kun he sitä tarvitsevat.

Nainen, joka pyrkii heitä auttamaan ja jolla on hyvä käsitys tästä maailmasta, kertoo SVT Nyheterille mistä näkee, ​​että tytöt ovat rikollisjengeissä aikaisempaa aktiivisempia:

– Sen näkee muun muassa siitä, kuinka he pukeutuvat, millainen elämäntyyli heillä on ja keiden kavereina he aikaansa viettävät. En todellakaan usko, että he itse ajattelevat tätä. He haluavat olla yksi joukosta ja tehdä niin kuin kaverit sanovat.

– Monet altistuvat myös seksuaaliselle hyväksikäytölle. Sanat, joita kuulen usein, on että nämä ovat ”paikallisia patjoja”, mikä tarkoittaa, että voit maata heidän kanssaan, nainen kertoo SVT:lle.

SVT Nyheter pitää haastateltavan nimen salassa muun muassa tyttöjä  suojellakseen, mutta hänellä on hyvä käsitys siitä, kuinka haavoittuvia rikollisryhmien tytöt ovat.

– Tilanne on vakava. Kuolemanuhkia on päivittäin, myös väärennettyjen Instagram-tilien kautta. Perheenjäsenet ovat myös uhattuna. Joidenkin Järvassa murhattujen sisaria vastaan on hyökätty. Tyttöjen lisäksi on tullut normaaliksi rankaista heidän sukulaisiaan, nainen sanoo ja mainitsee myös kaksi tapausta, joissa naisia ​​on tapettu.

– Vielä muutama vuosi sitten naisia vastaan ​​ei koskaan hyökätty.

Mona oli vasta 19-vuotias, kun hän oli johtajan tyttöystävä jengissä, joka on ollut mukana viime vuosien verisimmissä konflikteissa Järvafältetissä.

– Kun suhde päättyi, hän antoi vastakkaiselle puolelle tietoa entisen poikaystävänsä verkostosta. Sitten hänet hakattiin sairaalakuntoon. Entiset kaverit pahoinpitelivät hänet ja mursivat hänen kätensä, nainen kertoo SVT:lle.

Onko tyttöjen aikaisempaa helpompaa osallistua rikolliseen toimintaan nykyään, lehti kysyy.

– Kyllä, mutta paljon liittyy myös siihen, että heidän mielestään on hienoa olla kaverin kanssa, jolla on asema, rahaa ja joka on suosittu, haastateltava arvelee.

Kuvituskuva.

 

Aiheeseen liittyen