Ruotsi. Ruotsin suojelupoliisi Säpo on ottanut itselleen esitutkinnan viime perjantaina ruotsalaisten ydinvoimaloiden päällä tapahtuneista drone-lennoista, kertoo SVT Nyheter.

Asiasta on julkaistu viranomaistiedote.Poliisi vahvistaa, että Droneja havaittiin Forsmarkin ja Oskarshamnin ydinvoimaloiden yllä perjantaina. Tutkimuksia hoidettiin aluksi alueellisesti, mutta niitä koordinoi poliisin valtakunnallinen toimintaosasto Noa.

Suojelupoliisi Säpo ilmoitti maanantaina ottavansa esitutkinnan itselleen.

Rikosluokituksena on epäily törkeästä luvattomasta salaiseen tietoon kohdistuvasta teosta viranomaistiedotteessa todetaan.

Säpo vahvistaa omassa tiedotteessaan drone-lennon kohdistuneen myös Ringhalsin ydinvoimalaan, mitä poliisi ei aiemmin voinut vahvistaa.

”Yleensä Ruotsiin kohdistuvat turvallisuusuhat ovat lisääntyneet laajemman ja syvällisemmän tiedustelu-uhan sekä monimutkaisemman uhkakuvan myötä. Suojelupoliisi sen sijaan ei tee arviota sotilaallisen uhan suhteen. Se kuuluu puolustusvoimille”, Säpo kirjoittaa tiedotteessaan.

Samaan aikaan Norrbottenin poliisi on käynnistänyt tutkinnan epäillyistä droneista ilmassa Kiirunan ja Luulajan lentoasemilla torstaina ja perjantaina. Lentoja kuitenkin tutkitaan paikallisin voimin siviili-ilmailulain rikkomisesta.

Myös kuninkaanlinnan yläpuolella kielletyllä alueella nähtiin perjantaina iso drone.

– Säpo ei ole näissä tutkinnoissa mukana, sanoo Urban Isberg poliisin lehdistöviestinnästä SVT:lle.

Kuvituskuva, arkisto.

Aiheeseen liittyen