Ruotsi. Aikamme rikolliset ryöstävät sosiaalivakuutusta arvoesinekuljetusten sijaan, todettiin Ruotsin medialle järjestetyssä lehdistötilaisuudessa jossa eri viranomaistahot arvioivat nykypäivän tilannetta Ruotsissa.

Tiedustelupäällikkö Linda H Staaf kertoi kuinka vakava rikollisuus kaivautuu yhä syvemmälle piiloon ja että rikoksia tehdään yhä enemmän yritysten kautta. Yritykset tekevät ulospäin oikeudellisesti rehellisesti toimivan vaikutelman, mutta pesevät rahaa ja soluttautuvat poliittisiin järjestöihin ja viranomaisiin.

– Vaikuttaa pahalta kun jengit ampuvat toisiaan ja pommit räjähtelevät, mutta pitkällä aikavälillä hyökkäykset maan sosiaalisesti tärkeisiin toimintoihin ovat paljon suurempi uhka meille kaikille, sanoo Staaf.

Uhka oikeusvaltiolle, demokratialle, maan tulevaisuuteen on pahempi kuin mitä sinänsä  niin vaaralliset revolverit ja pommit voivat tehdä.

Ruotsin sosiaalivakuutuslaitoksen johtajan Britt-Marie Hultströmin raportti on yhtä synkkä.

Hänen edustamansa sektori maksaa 250 miljardia euroa vuodessa. On sanomattakin selvää, että se on kultakaivos, johon rikolliset haluavat päästä käsiksi.

Hultström vaati muutoksia lakiin. Viranomaisten välinen luottamuksellisuus on purettava. Se ei ollut uutinen. Ruotsin sosiaalivakuutusvirasto on vaatinut tätä useita vuosia.

Valtion on voitava koordinoida tiedot abortistasi, lapsestasi, jolla on ongelmia koulussa, yhteyksistäsi psykiatriaan, komplikaatioista lainvalvontaviranomaisen kanssa ja kaikesta mahdollisesta, millä nykyään lypsetään petollisesti rahaa maan sosiaalitoimelta.

Samankaltaisten huolten kanssa toimivat Ruotsin verovirasto ja ympäristörikollisuusvirasto. Pimeää työtä, ihmisten hyväksikäyttöä, huijausta arvonlisäverolla ja valmisteveroilla, laitonta jätehuoltoa, tietoverkkorikollisuutta ja niin edelleen.

Tietenkin huumekauppa on erittäin laajaa. Mutta sen tuotot ovat vielä pieniä yhteiskunnan järjestelmien rikolliseen hyväksikäyttöön verrattuna, viranomaiset sanovat.

Nykyään on paljon puhetta gangstereista, jotka ampuvat toisiaan kuoliaaksi ja heittävät pommeja. Valtion ryöväämisestä puhutaan paljon vähemmän. Pelkästään vuodon Ruotsin  sosiaaliturvajärjestelmästä arvioidaan olevan 11–27 miljardia euroa vuodessa.

Tämä terveydenhuollon valinnanvapauden keitos on hulluutta, jossa pääomasijoittajat saavat tehdä valtavia voittoja, jotka sijoitetaan veroparatiiseihin, viranomaiset sanovat.

– Meillä on poliitikkoja, jotka joko suurelta osin haluavat säilyttää nykyisen järjestyksen tai joilla ei ole kykyä muuttaa sitä, tilaisuuden johtopäätöksenä todettiin.

Asiasta kertovat Ruotsin mediat. Tämä artikkeli on laadittu pääosin Aftonbladetin uutisen pohjalta.

Kuva: Aftonbladet.

Aiheeseen liittyen