sunnuntai, 3 joulukuun, 2023

Ruotsissa entinen poliisipäällikkö kertoo tavanneensa 9-vuotiaita Glock-pistoolilla aseistautuneina

Ruotsi. Entinen aluepoliisin päällikkö Carin Götblad toimii nyt poliisin valtakunnallisen toimintaosaston (NOA) poliisipäällikkönä. Hänen tehtävänään on vähentää lasten ja nuorten rekrytointia jengeihin pitkällä aikavälillä ja hän on saanut kesän aikana useita hälytysilmoituksia, kertoo STV Nyheter tänään (16.9.) julkaisemassaan artikkelissa.

– Olemme valitettavasti kohdanneet yhdeksänvuotiaita, jotka istuvat taksissa ja ovat menossa jollekin tehtävälle Glock laukussa, kertoo Carin Götblad tunnettuun pistoolimalliin viitaten.

Hän huomauttaa, että rauhallisempaa on ollut siellä, missä kunta ja muut toimijat työllistivät nuoria kesätöihin ja muuhun yhteiskunnalliseen toimintaan. Mutta siellä, missä ampumisia on ollut paljon, poliisi ei ole ehtinyt työskennellä yhtä aktiivisesti rikostentorjuntatyön parissa.

Poliisi ei näe värväystä vain syrjäytyneillä alueilla.

Sekä poliisit että sosiaalityöntekijät Kaakkois-Tukholmassa kertovat SVT:lle, että he näkevät yhä enemmän nuoria hyvässä taloudellisessa tilanteessa olevia miehiä, joita jengiympäristöt kiehtovat.

On tapauksia, joissa useita lapsia on käytetty ”pankkiautomaatteina”. Heidän on pakko ostaa kalliita vaatteita ja nostaa käteistä vanhempiensa luottokorteilta antaakseen ne sitten muille verkoston jäsenille. Huolimatta törkeästä hyväksikäytöstä he pysyvät kiinni jengiyhteisössä.

SVT:n tapaama isä kuvailee, että hänen pojallaan oli tukea kotona ja hän oli taloudellisesti turvassa, mutta liittyi silti jengiympäristöön. Hän tuntee muitakin vanhempia, joilla on vakaat kotiolot, mutta jotka ovat lastensa kanssa samassa tilanteessa.

– He yrittävät olla ”viileitä” ja ”machoja”, hän sanoo nuorista.

Huolimatta siitä, että isä otti yhteyttä sosiaalitoimeen ja teki yhteistyötä sekä koulun että poliisin kanssa, hän kokee, että huolia ei oteta vakavasti ja tarvittaviin toimenpiteisiin ei ryhdytä, kirjoittaa SVT.

Kuvituskuva.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT