Ruotsi. 30-vuotiasta naista Landskronasta syytetään tänään 15.2. epäiltynä oman lapsensa ottamisesta isältä ja liittymisestä Syyrian terroristiryhmään, kertoo SVT Nyheter.

Huolestunut isä ilmoitti 29. elokuuta 2014 poliisille, että hänen entinen vaimonsa oli vienyt heidän yhteisen, tuolloin kaksivuotiaan poikansa Turkkiin. Hän pelkäsi, ettei hänellä ollut aikomusta palata.

Kesti yli kuusi vuotta, ennen kuin isä näki poikansa uudelleen. Marraskuussa nainen pidätettiin Arlandassa ja poika palautettiin isälle, jolla oli tuolloin yksinhuoltajuus.

Nainen toi mukanaan myös kaksi Syyriassa syntynyttä lasta. Sosiaaliviranomaiset huolehtivat nyt heistä.

Entistä vaimoa syytetään nyt vakavasta mielivaltaisuudesta lapsensa hoidossa. Rikos koskee lapsen erottamista virallisesta huoltajuudesta, mikä voi johtaa jopa neljän vuoden vankeuteen.

Naista epäillään myös sotarikoksista toisessa tapauksessa, jota Säpo tutkii, mutta joka ei ole vielä johtanut syytteeseen.

Syytetyn uskotaan olleen Raqqassa, joka oli Isiksen pääkaupunki Syyriassa. Kun Isis menetti hallinnan kyseisellä alueella, hänen uskotaan olleen vangittuina useissa pakolaisleireissä Koillis-Syyriassa yhdessä Isis-naisten ja heidän lastensa kanssa.  Syytteen mukaan hän meni tietoisesti Syyriaan liittymään terroristijärjestöön, jota kohtaan tuntee myötätuntoa.

Puolustuksen mukaan tämä ei ole totta.

– Hänellä ei ole ollut mitään mahdollisuutta päästä kotiin. Siitä hetkestä lähtien, jolloin hän matkusti täysin laillisesti Syyriaan, häneltä on evätty vapaus. Hän on useaan otteeseen yrittänyt päästä kotiin, Hänellä oli lähtiessään jopa edestakainen lippu, naisen puolustusasianajaja sanoo.

Kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen