Ruotsi. Kansallisen poliisipäällikön sijainen Mats Löfving sanoo Ruotsin radion Ekottoimitukselle lauantaina 5.9. antamassaan haastattelussa, että Ruotsissa on vähintään 40 rikollista perheverkostoa. Asiasta kirjoittaa Aftonbladet.

– Väitän että he ovat tulleet Ruotsiin vain rikollisverkoston luomiseksi ja rikoksia systemaattisesti  tekemään, hän sanoo.

Mats Löfving sanoo haastattelussa suorat sanat ja syyttää päättäjiä ja vallanpitäjiä siitä, että he eivät ole antaneet täyttä tukeaan jengirikollisuuden torjunnassa.

– He ovat kaukana niistä ihmisistä, jotka haluavat olla osa ruotsalaista yhteiskuntaa. Tällä hetkellä meillä on Ruotsissa vähintään 40 perhepohjaista rikollisverkostoa, niin sanottuja klaaneja. He ovat tulleet Ruotsiin vain rikoksia tekemään. He työskentelevät järjestelmällisesti saadakseen valtaa, heillä on suuri kyky väkivaltaan ja he haluavat ainoastaan ansaita rahaa, Löfving totesi radion haastattelussa.

Löfvingin mukaan hiljaisuuden kulttuuri tämän tyyppisessä verkossa on täydellistä, mikä vaikeuttaa poliisin toimintaa. Verkostot ansaitsevat rahaa huumausainerikoksista sekä väkivaltaisista rikoksista ja kiristämisestä.

– Koko perhe, koko suku, koko klaani kasvattaa lapsiaan, jotta he voivat aikanaan ottaa klaanin haltuunsa. Näillä lapsilla ei ole kunnianhimoa tulla osaksi yhteiskuntaa, mutta heillä on kunnianhimo syntymästä lähtien menestyä rikollisina. Kyllä me Ruotsissa olemme melko naiiveja, sanoo Mats Löfving.

Mats Löfving sanoo myös, että poliisi haluaa mahdollisuuden kuulustella jopa ihmisiä, joita ei epäillä rikoksista. Tämän tarkoituksena olisi tarjota poliisille tehokkaampia välineitä jengirikollisuuden torjumiseksi, kirjoittaa Aftonbladet.

Kuvassa poliisipäällikkö Mats Löfving. Kuva: Aftonbladet. 

 

Aiheeseen liittyen