Ruotsi. Europol järjesti tänään 8.6. lehdistötilaisuuden 7.6. toteutetusta suuresta operaatiostaan, jolloin laajoja ratsioita tehtiin ympäri maailmaa. Myös useita ruotsalaisia osoitteita ratsattiin maanantaiaamuna osana kansainvälistä poliisioperaatiota, kertoo SVT Nyheter.

Maailmanlaajuisessa operaatiossa tehtiin Europolin mukaan yli 800 pidätystä ja tehtiin yli 700 etsintää eri kohteisiin.

Ruotsin poliisin tiedustelujohtaja Linda Staafin mukaan Ruotsin poliisi teki yhden historiansa suurimmista operaatioista. Yhteensä 155 epäiltyä pidätettiin Ruotsissa maanantaina. Kyse on hänen mukaansa henkilöistä, jotka johtavat huumekauppaa ja jotka ovat vaikuttaneet siihen, että Ruotsissa tapahtuu ammuskeluja ja murhia.

Operaatiossa käytettiin apuna kryptattua viestintäsovellusta, jota oli käytetty kansainvälisesti rikolliseen kaupankäyntiin. Sen käytöstä on nyt selvinnyt uusia tietoja.

FBI huijasi rikolliset käyttämään itse ohjailemaansa salattua appia. Siitä tulee myös operaation nimi, Trojan Shield, eli Troijan kilpi. Salattu Anom-sovellus otettiin käyttöön vuonna 2018. Sen avulla poliisi pystyi seuraamaan rikollisten toimintaa reaaliajassa.

Chat-alustalla on ollut yhteensä noin 12 000 käyttäjätiliä, joista Ruotsin poliisilla on ollut pääsy keskusteluihin 1600: sta – ja se on keskittynyt 600 käyttäjätiliin, joiden toiminnan arvioidaan olevan erityisen mielenkiintoisia.

– Olemme saaneet tietoja, joiden avulla voimme estää kymmenen murhaa, sanoo Ruotsin poliisin tiedustelupäällikkö Linda Staaf lehdistötilaisuudessa.

Europolin johtajan Jean-Philippe Lecouffen mukaan chat-palvelua on käyttänyt 300 erilaista rikollisjärjestöä yli 100 maassa.

Ruotsissa iskuja on SVT:n tietojen mukaan tehty muun muassa Tukholmassa, Göteborgissa ja Helsingborgissa. Myös Smålandissa pidätettiin huumerikoksiin syyllistynyt pahamaineinen uusintarikollinen.

Kuvituskuva.

Aiheeseen liittyen