Ruotsi. 36 alaikäistä on mukana poliisin salaisessa tutkimuksessa Tukholmaa hallitsevista rikollisverkostoista. Aftonbladetin katsaus osoittaa, että vanhemmat estävät tunnistettuihin jengilapsiin suunnattuja sosiaalisia ponnisteluja.

– Yhteiskunta on epäonnistunut, sanoo poliisi Martin Lazar lehdelle.

Yksitoistavuotias poika sanoo, että väkivalta ratkaisee kaikki ongelmat. Sosiaalipalvelujen ensimmäinen puuttumisyritys alkaa murtovarkauksista. Vakavasta rikoksesta tehtyjen yritysten jälkeen toimenpiteet päättyvät tehottomina, koska perhe kieltäytyy tuesta.

Hälytyskellot soivat edelleen. Poliisi on huolissaan pojan läheisestä kontaktista rikollisiin. Hän menee kouluun, uhkaa tappaa opiskelijan ja häntä epäillään pahoinpitelystä.

Uudet tutkimukset alkavat, mutta päättyvät jälleen ilman toimia. Perhe, joka on kuvattu sitoutuneeksi ja olevan vastuussa turvallisesta kotiympäristöstä, kieltäytyy tuesta.

15-vuotiaana poika on syvällä mukana yhdessä Tukholman väkivaltaisimmista jengeistä ja häntä käytetään poliisin mukaan rikoksiin. Hänet pidätetään vakavasta huumausainerikoksesta ja törkeästä rikoksesta. Poliisi toteaa, että pojan henki on vaarassa.

Oheisen esimerkin mukainen kertomus osoittaa poliisin katsovan, että ammattimaiset rikolliset käyttivät nuorta apuna rikoksiin. Hän on yksi 36 alaikäisestä poliisin salaisessa tutkimuksessa, johon osallistui 676 henkilöä, jotka olivat yhteydessä rikollisverkkoihin, joista Aftonbladet on aiemmin kertonut.

Nuorimmat ovat 13-vuotiaita. Useimpia arvioidaan juoksupojiksi, kun taas muutamille on annettu jo painavampia rooleja alamaailmassa.

Heistä 22 on tuomittu rikoksista. Useat on tuomittu vakavista rikoksista, kuten sieppauksista, pahoinpitelystä, huumausainerikoksista ja ryöstöistä. Yhdeksäntoista 22: sta tuomitusta on aiemmin ollut yhteydessä sosiaalipalveluihin. Sosiaalipalvelujen tutkimukset päättyvät usein ilman mitään toimia.

Botkyrkan kunnan poliisi Martin Lazar kertoo, kuinka jengi houkuttelee rekrytoivia lapsia.

– He tunnistavat, keitä voivat rekrytoida ja yrittävät nopeasti rakentaa luottamussuhdetta: huomioimme  sinut ja välitämme. He ostavat lasten uskollisuuden. Ei anneta suuria summia, mutta tarpeeksi ruokaa ja virvoitusjuomia varten, hän sanoo.

Lazarin mukaan sitouttaminen rikollisiin tehtäviin etenee sitten nopeasti. Yksinkertaisista tehtävistä, kuten silmällä  pitämisestä, aina aseiden ja huumeiden varastointiin.

– Heillä ei ole mahdollisuutta vetäytyä, sillä on seurauksia. Se on ihmiskauppaa. Jengit hyödyntävät suurimman osan piiriinsä kuuluvista lapsista, hän sanoo.

Tutkimukseen osallistuneet alaikäiset ovat päätyneet poliisin ja sosiaalipalvelujen tutkaan hyvin nuorena. Tapahtumien kehitysmalli on selvä sosiaalipalvelututkimuksissa. Kerta toisensa jälkeen ne ovat päättyneet tehottomina. Syynä on vanhempien tai nuoren kieltäytyminen auttamistoimenpiteistä.

Kun LVU: n kautta on pakollista toimia, se on usein liian myöhäistä. Tuki hylätään usein häpeän vuoksi tai siksi, että vanhemmilla on vaikeuksia ymmärtää mikä on nuoren tilanne, Martin Lazar sanoo.

Artikkelikuvassa Martin Lazar. Kuva: Aftonbladet.

Aiheeseen liittyen