torstai, 5 syyskuun, 2024

Ruotsissa suunnitteilla vankiloita alaikäisille rikollisille

Ruotsi. Hallitus on antanut vankeinhoitolaitokselle tehtäväksi suunnitella nuorisovankiloita kesään 2026 mennessä, kertoo SVT Nyheter 12.7. julkaisemassaan artikkelissa.

Tukholman Täbyanstalten, Ruotsin ainoa nuoriso-osaston omaava laitos, saattaa olla ensimmäisten joukossa, joka ottaa vastaan ​​alle 18-vuotiaita lapsia.

Täbyanstaltenin nuorten erityisosastolla istuu nyt yhteensä 10 18–21-vuotiasta vankia. Heitä pidetään erillään muista vangituista aikuisista, kertoo SVT.

Vankilassa on 10 hengen erityisryhmä, joka työskentelee vain näiden nuorten kanssa. Rikospoliisi Haider Al-Badri on yksi heistä, ja hän uskoo, että suhteiden luominen nuoriin on tärkeä ensimmäinen askel kohti muutosta.

– Kuuntelen heitä ja yritän saada heidät ymmärtämään, että on muutakin elämää kuin jatkuva ”kicksien” etsiminen, Haider Al-Badri sanoo.

Vuonna 2006 vankeinhoitolaitos aloitti työskentelyn nuoriso-osastojen kanssa yhteensä kahdeksassa laitoksessa ympäri maata. Mutta kireän tilatilanteen vuoksi niistä seitsemän on joutunut lopettamaan toimintansa – ja nyt on jäljellä vain Täbyanstaltenin nuorisoosasto.

Ja juuri Täbyanstaltenin osasto voisi olla lähtökohta nuorisovankilan suunnittelulle. Hallitus on antanut vankeusrangaistuslaitoksen tehtäväksi saada päätökseen kesään 2026 mennessä.

– Näen sen suurena haasteena, sanoo laitoksen johtaja Fredrik Thunberg.

– Olemme nähneet vaikeudet näiden nuorten kanssa. Sitten on koko kysymys lapsen oikeuksien yleissopimuksesta, joka meidän on otettava huomioon.

Lastenoikeusjärjestö kriittinen

Vakaviin rikoksiin syyllistyneitä 15–17-vuotiaita lapsia ei yleensä tuomita vankeuteen. Vuodesta 2018 lähtien kaikkiaan 12 alaikäistä on tuomittu vankeuteen eri puolilla maata.

Mutta useat organisaatiot, kuten Bris, Rädda Barnen ja Unicef, uskovat, että nuorisovankilat eivät ole oikea tapa edetä.

Lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan Ruotsilla on erityinen vastuu lapsista, jotka tekevät rikoksia. Muun muassa uskotaan, että rankaisemisen sijaan pitäisi keskittyä kuntoutukseen ja yhteiskuntaan sopeutumiseen.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT