Ruotsi. Lähes 700 ihmistä on Ruotsissa tänään vapaina, vaikka heidän kuuluisi olla vankilassa. Jos he onnistuvat pysymään poissa tarpeeksi kauan, he voivat välttyä rangaistukselta, kirjoittaa SVT Nyheter.

Jokaisella Ruotsissa vankeuteen tuomitulla on normaalisti 75 päivää aikaa ilmestyä Ruotsin vankeus- ja probiointipalveluun, laskettuna rangaistusajan lopullisesta päivästä.Jos et ilmesty paikalle, voit kokonaan välttää rangaistuksen, joka sinulle on annettu tuomioistuimessa. Kyse on vain piilossa pysymisestä tarpeeksi kauan. Joissakin tapauksissa kateissa olo voi kestää useita vuosia, SVT toteaa.

Nykyisessä muodossaan rangaistuksen voimassaoloaika on rajoitettu ja jos pysyt poissa rangaistuksen päättymiseen asti, olet jälleen täysin vapaa.

– On täysin väärin, että Ruotsi tarjoaa tällaisen mahdollisuuden. Olisi ollut erittäin helppoa sanoa, että vankeusrangaistus ei ole koskaan vanhentunut täytäntöönpanon suhteen, sanoo rikoksen uhrien tukikeskuksen puheenjohtaja ja entinen pääsyyttäjä Sven-Erik Alhem.

Hallitus on nyt nimennyt toimikunnan tarkastelemaan, onko lakia mahdollista muuttaa.

– Annoin asiantuntijoille tehtävän tarkistaa ongelma ja tehdä siitä ehdotuksia. Se on merkki siitä, että hallitus aikoo todella edetä asiassa, sanoo oikeusministeri Morgan Johansson (S).

On myös niitä jotka haluavat mennä askeleen pitemmälle.

– Mielestämme on järkevää, että ne, jotka päättävät väistellä vastuutaan, saavat korotetun rangaistuksen. Ehdotuksemme mukaan saatat saada vielä neljä vuotta lisää vankilaa, jos päätät väistellä rangaistusta, sanoo lakipoliittinen tiedottaja Johan Forssell.

Tutkimus valmistuu marraskuussa, ja vasta ensi vuonna ehdotus esitetään Riksdagille.

Aiheeseen liittyen