Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1980 syntyneen miehen kalastusrikkomuksesta 150 euron sakkoihin ja korvaamaan pyydystämänsä Saimaan järvilohen. Lohen hinnaksi tuli 7 510 euroa.

Oikeus määräsi nyt ensimmäistä kertaa salakalastajan maksamaan valtiolle tuntuvan korvauksen rauhoitetun järvilohen pyydystämisestä. Aiemmin salakalastuksesta on selvinnyt lähes rangaistuksetta, sillä ennen lakimuutosta kaloille ei ollut korvausarvoa luonnonsuojelu- ja metsästysrikoksissa.

Mies pyydysti Lieksankoskesta 84-senttisen rasvaevällisen järvilohen. Tapaus paljastui kalastajan kerrottua saaliistaan sosiaalisessa mediassa. Hän tunnusti tekonsa oikeudessa.

Tuomio perustuu toukokuun alussa voimaan tulleeseen uuteen kalastuslakiin. Siinä salakalastetuille kaloille määriteltiin korvausarvot.

Rasvaevällinen Saimaan järvilohi on korvausarvoltaan kaikkein kallein. Sen listahinta on nyt oikeudessa määrätty 7 510 euron korvaus.

Kalatalousasiantuntija Timo Turunen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta uskoo, että tämä erittäin merkittävä ennakkotapaustapaus avaa varmasti monen kalastajan silmät ja ennaltaehkäisee tehokkaasti jatkossa salakalastusta.

Kuvituskuva

Aiheeseen liittyen