lauantai, 23 marraskuun, 2024

Sisä-Suomen poliisilaitoksen vuosi 2023 – nuorten tekemät väkivaltarikokset jyrkässä kasvussa

Sisä-Suomen poliisilaitos kertoi viime vuodestaan eilen 13.2. pitämässään mediatilaisuudessa.

Sisä-Suomen poliisilaitoksella oli 60 655 A-ja B-luokan hälytystehtävää viime vuonna, keskimäärin 166 tehtävää jokaisena vuorokautena. Erilaisia lupia poliisilaitos puolestaan myönsi 191 844 kappaletta – 525 lupaa jokaisena vuorokautena, kun määrän jakaa samalla periaatteella.

Vuotta värittivät 2083 yleisötapahtumaa, näkyvimpinä mm. rallin MM-osakilpailu Keski-Suomessa, jääkiekon MM-kilpailu Tampereella ja useat tapahtumat Himoksella. Rikostutkinnassa tehtiin monia onnistumisia, mm. Pirkanmaan tuhopolttosarjan epäilty saatiin poliisin omien tutkimusten ansiosta selville ja molemmissa maakunnissa tehtiin merkittäviä läpimurtoja huumausainerikollisuuden paljastamiseen liittyen.

Verkkorikollisuus laajeni ja monimutkaistui, ja yhä suurempi osa rikoksista tehdään tietoverkkoavusteisesti, erityisesti omaisuusrikoksista ja seksuaalirikoksista. Ilmiö on maan- ja maailmanlaajuinen.

Nuorten tekemät väkivaltarikokset kasvussa myös Sisä-Suomen poliisilaitosalueella

Rikoslakirikosten selvitystaso on poliisilaitoksessa noin 60%. Henkirikosten selvitystaso on puolestaan noin 93%, mutta on ollut vuosittain pääasiassa 100%. Vuoden 2023 lopulla sattui useita henkirikoksia, joiden tutkinta oli vielä vuodenvaihteessa kesken. Jutut ovat kuitenkin selvinneet tai selviämässä, joten viime vuodenkin selvitystasossa päästään noin 100 %:iin.

Pahoinpitelyrikosten määrä poliisilaitoksen alueella on kasvanut, erityisesti yleisellä paikalla tapahtuneiden rikosten (kasvua noin 23% verrattuna vuoteen 2022). Sisä-Suomessa kirjattiin viime vuonna noin 1750 väkivaltarikosta koskevaa rikosepäilyä, jossa epäilty oli alle 21-vuotias. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli 43%. Alle 15-vuotiaiden rikosepäilyjen määrä kasvoi 64 % edellisvuoteen verrattuna. 15-17-vuotiaiden ryhmässä kasvua oli 39% ja 18-20 -vuotiaiden ryhmässä 26%. Poliisilaitoksen alueella alle 18-vuotiaiden rikosepäilyjen määrä on kasvanut yli kolminkertaiseksi vuodesta 2015.

Nuoria väkivaltarikoksista epäiltyjä henkilöitä oli vuonna 2023 yhteensä yli 1000, kun vastaava luku vuonna 2022 oli noin 750.

-Nuorten tekemissä rikoksissa on tyypillistä, että rikoksentekijä ihannoi rikollista elämäntapaa ja ”helpon” rahan tekemistä. Rikoksia kuvataan ja videoita levitetään sosiaalisessa mediassa. Rikoksiin saattaa liittyä myös uhrien nöyryyttämistä ja vaatteiden ryöstämistä. Erityisesti erilaiset kauppatilanteisiin liittyvät ryöstöt ovat tyypillisiä, toteaa rikosylikomisario Pasi Mettälä. Mettälä kuitenkin muistuttaa, että pääosa nuorista käyttäytyy hyvin ja edellä kuvattu kuvaa pienen vähemmistön oirehtimista. -Siihen vastaamiseen tarvitaan moniammatillista yhteistyötä vanhempien vastuuta unohtamatta.

Liikenneturvallisuudessa myönteistä kehitystä

Liikenteessä kuolleiden ja loukkaantuneiden määrä on vähentynyt tasaisesti viimeisten vuosien aikana. Viime vuonna liikenteessä poliisilaitoksen alueella kuoli 26 ja loukkaantui 464 henkilöä, kun vuonna 2022 vastaavat luvut olivat 34 ja 514 henkilöä.

-Liikenteenvalvontaa on kohdennettu erityisesti nuorten kuljettajien tekemiin vakaviin liikennerikoksiin kuten törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin, vakaviin piittaamattomuuksiin sekä rattijuopumuksiin, toteaa apulaispoliisipäällikkö Antero Rytkölä.

Poliisilaitoksen alueella järjestettiin viime vuonna useita kokoontumisajoja, joissa oli osallistujia kymmenistä useisiin satoihin. Poliisi kohdensi valvontaa näihin ja niihin liittyviin lieveilmiöihin ja tällä saatiin vähennettyä vaaratilanteita ja sitä kautta parannettua liikenneturvallisuutta. Myös aktiivisella tiedottamisella viestittiin, että poliisi ei hyväksy liikenneturvallisuutta vaarantavaa toimintaa ja siihen puututaan aktiivisesti.

Paljon yleisötilaisuuksia

Poliisille ilmoitettiin viime vuonna 2083 yleisötilaisuutta. Suurimpia olivat muun muassa jääkiekon MM-kilpailut Tampereella, MM-rallin Suomen osakilpailu Keski-Suomessa, Blockfest Tampereella ja Himoksen festivaalit Jämsässä. Yleisötilaisuudet sujuivat poliisin, järjestäjien ja muiden viranomaisten hyvällä yhteistyöllä pääsääntöisesti hyvin.

-Poliisin tehtäviin kuuluu tarkastaa, että kokoontumislaissa määritellyt edellytykset täyttyvät tilaisuuden järjestämiseksi, toteaa ylikomisario Pasi Back. Poliisin tulee edesauttaa, että kokoontumisoikeus toteutuu ja tilaisuus voidaan järjestää.

Yleisötilaisuuden järjestelyistä ja turvallisuudesta vastaa tilaisuuden järjestäjä, mutta poliisi voi antaa määräyksiä, miten järjestelyt tulee toteuttaa, jotta tapahtuman turvallisuus on taattu.

 

1 KOMMENTTI

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT