Keskusrikospoliisi on tutkinut vuosien 2019 ja 2020 aikana laajaa, vuosien 2018 ja 2020 välillä tapahtunutta epäiltyä Subutex-tablettien salakuljetusta Ranskasta ja Ruotsista Suomeen sekä Subutexin myymistä edelleen Suomessa.

Ranskan ja Ruotsin viranomaiset takavarikoivat vuosien 2018 ja 2020 välillä yhteensä 7642 Subutex-tablettia, joiden epäillään liittyvän tutkittavana olleeseen rikoskokonaisuuteen. Poliisi epäilee, että Subutex-tabletit hankittiin Ranskasta Pariisin alueelta, minkä jälkeen ne kätkettiin salakuljetusta varten muun muassa keksipaketteihin. Ranskassa Subutex-tablettien hankintahinta on ollut 3 euroa, kun Suomessa Subutex-tablettien katukauppahinta ostomäärästä riippuen on 20-50 euron välillä. Vankilaan salakuljetettuna tabletista voi saada 100-150 euroa.Suomessa Subutex-tablettien levitystä on tapahtunut Oulun ja Kuopion alueilla, ja poliisi epäilee, että huumeiden välitys on hoidettu ainakin osittain internetin tor-verkossa nimimerkkien kautta useiden eri alamyyjien välityksellä.

– Esitutkinnassa selvisi, että saman organisaation epäillään myös myyneen tor-verkon kautta aseita ja armeijan käsikranaatteja. Tutkinta vahvisti käsitystämme siitä, että laittoman tavaran myynti on siirtymässä yhä enemmän dark webin puolelle, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Ari Soronen KRP:stä.

Viimeisten tutkimusten mukaan Subutex on Suomessa eniten huumekuolemia aiheuttava huumaus- tai lääkeaine. Asiassa tutkitaan huumausainerikosten lisäksi myös rahanpesurikoksia, räjähderikosta ja ampuma-aserikoksia. Vangittuna on esitutkinnan aikana ollut seitsemän henkilöä, joista kolme on edelleen vangittuna.

Esitutkinnassa on tehty tiivistä yhteistyötä syyttäjän sekä Ranskan, Ruotsin ja Saksan viranomaisten kanssa. Asia siirtyy syyteharkintaan ja käsiteltäväksi Oulun käräjäoiketeen.

Artikkelikuvassa kotietsinnässä löydetty käsikranaatti. Kuva: Poliisi.

Aiheeseen liittyen