keskiviikko, 17 huhtikuun, 2024

Syytteet nostettu laajassa lahjuskokonaisuudessa – yritys jakoi lahjuksia yli 2 miljoonan euron edestä

Syyttäjälaitos. Syyteharkinta on valmistunut asiassa, jossa Helsingin poliisilaitos on tutkinut laajan, elinkeinotoimintaan liittyvän epäillyn lahjuskokonaisuuden.

Syytteet on nostettu kahta henkilöä vastaan vuosina 2010–2018 tehdyistä törkeästä lahjomisesta elinkeinotoiminnassa ja törkeästä lahjomisesta sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta ja yhtä henkilöä vastaan törkeästä veropetoksesta. Vastaajat ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Haastehakemus on toimitettu Helsingin käräjäoikeuteen 14.3.2024 Haastehakemus tulee julkiseksi, kun asia on ollut esillä käräjäoikeudessa, ellei käräjäoikeus toisin määrää. Istuntopäivät sovitaan myöhemmin.

Lisäksi syyttäjä on tehnyt 19 päätöstä syyttämättä jättämisestä.

Koska samassa asiassa on nostettu myös syyte, esitutkinta-aineisto tulee julkiseksi vasta, kun asia on ollut esillä käräjäoikeuden suullisessa käsittelyssä, ellei tuomioistuin toisin määrää.

***

Teollisuuskemikaaleja ja siivousaineita myyneen yrityksen epäillään antaneen perusteettomia lahjoja henkilöille, jotka ovat tehneet hankintoja eri yritysten ja yhteisöjen puolesta.

Yhteensä yrityksellä on tuhansia asiakkaita eri puolella Suomea. Poliisin mukaan rikoksesta epäiltyjen joukossa on työntekijöitä, yritysten johtoa ja virkamiehiä.

Virkamiehistä suurin osa on työskennellyt kunnissa tai sairaanhoitopiirissä. Epäiltynä on myös neljä seurakunnan virkamiestä ja yksi valtion hallinnon virkamies.

Yritys on poliisin käsityksen mukaan käyttänyt lahjahankintoihin toimintansa aikana yli kaksi miljoonaa euroa.

Lahjat olivat tyypillisesti kodin viihde-elektroniikkaa, matkapuhelimia, tietokoneita ja lahjakortteja, jotka yritys hankki suomalaisista yrityksistä. Yksittäisten lahjojen arvo vaihteli 50 euron ja tuhansien eurojen välillä.

Vyyhti alkoi paljastua lahjuksia antaneen yrityksen konkurssimenettelyssä ja verotarkastuksessa tehtyjen havaintojen ansiosta.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT