keskiviikko, 17 huhtikuun, 2024

Tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa myyty kotimaisena kauppoihin ja ravintoloille

Pohjanmaa. Kunnallisen elintarvikevalvontaviranomaisen kautta tuli vuoden 2020 alussa poliisille tutkintapyyntö, jossa eteläpohjaisen pienyrityksen epäiltiin ostavan, myyvän ja säilyttävän riistalihatuotteita, joiden alkuperässä ja pakkausmerkinnöissä on huomattavia epäselvyyksiä, kertoo poliisi.

Seinäjoen talousrikosyksikkö on saanut esitutkinnan valmiiksi ja esitutkintapöytäkirja on lähetetty syyteharkintaan Länsi-Suomen syyttäjälaitokselle. Esitutkinnassa rikosnimikkeinä ovat olleet törkeä petos, terveysrikos, markkinointirikos ja elintarvikerikkomus. Rikoksien pääepäilty on esitutkinnan perusteella yrityksen vastuuhenkilö, joka on tutkinnan alkuvaiheessa ollut vangittuna. Myös yrityksen työntekijää on kuultu epäiltynä.

Elintarvikevalvontaviranomaisilta saatujen tietojen perusteella yrityksen tiloissa on ollut lupa varastoida ainoastaan pakastettua lihaa. Yrityksen vuokratiloissa on ilman elintarvikeviranomaisten lupaa myös käsitelty ja pakattu riistalihaa. Lihapakkauksiin epäillään laitetun merkintöjä, jotka eivät vastaa todellisuutta riistalajin tai kotimaisuuden osalta.

Yritys on kirjanpidon perusteella ostanut tuhansia kiloja ulkomaista riistalihaa (mm. saksanhirveä) ja myynyt sen kotimaisena riistatuotteena (hirvenä, porona tai peurana). Yrityksen epäillään lisäksi myyneen ulkomaalaista lampaanlihaa kotimaisena. Riistalihat on pääosin myyty isoille kauppaliikkeille ja ravintoloille ympäri Suomea. Jäljelle jääneet lihaerät on hävitetty Ruokaviraston päätöksellä.

Yrityksen omistajan epäillään saaneen vajaan kolmen vuoden aikana rikoshyötynä lähes 70.000 euroa. Käräjäoikeus on määrännyt epäillyn omaisuutta vakuustakavarikkoon.

Kuvituskuva.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT