torstai, 25 heinäkuun, 2024

Tulli: EU:n uusilla Valko-Venäjä-pakotteilla pyritään puuttumaan pakotteiden kiertämiseen

Tulli. EU on asettanut uusia pakotteita Valko-Venäjälle. Näillä vientikielloilla ja rajoituksilla vahvistetaan myös Venäjään kohdistettujen pakotteiden vaikuttavuutta. Uusilla pakotteilla pyritään estämään EU-pakotteiden alaisten tuotteiden kulkeutuminen Venäjälle Valko-Venäjän kautta, tiedottaa Tulli.

Valko-Venäjälle tapahtuvaan vientiin kohdennetut pakotteet kattavat samoja tuoteryhmiä kuin EU:n Venäjä-pakotteet. Uudessa Valko-Venäjän pakotepaketissa kielletään muun muassa merenkulussa käytettävien tuotteiden ja teknologian ja ns. ylellisyystavaroiden vienti sekä laajennetaan kaksikäyttötuotteita ja korkeaa teknologiaa koskevia vientipakotteita.

Pakotteissa kielletään Valko-Venäjän rekisterikilvissä olevien rekkojen perävaunujen ja henkilöautojen tulo EU:n alueelle. Kieltoon kuuluu tiettyjä poikkeuksia. Pakotteilla asetetaan myös kauttakulkukieltoja EU:sta Valko-Venäjän läpi kolmansiin maihin vietäville tuotteille, muun muassa kaksikäyttötuotteille, aseille sekä asetuksessa listatulle ilmailu- ja avaruusteknologialle.

Valko-Venäjään kohdistettuja pakotteita yhtenäistetään myös EU:n viimeisimmän, 14. Venäjä-pakotepaketin osalta. Valko-Venäjän osalta otetaan muun muassa käyttöön samoja keinoja pakotteiden kiertämiseen puuttumiseksi kuin mitä Venäjä-pakotepaketissa on linjattu.

– EU:n asettamien pakotteiden vaikuttavuuden kannalta on olennaista, että pakotteiden kiertämiseen puututaan tehokkaasti ja mahdolliset vuotokohdat poistetaan. Nyt Valko-Venäjään kohdistetut pakotteet pyrkivätkin tilkitsemään omalta osaltaan pakotteiden alaisten tavaroiden vaihtoehtoisia kuljetusreittejä, joita on voitu hyödyntää pakotteiden kiertämisessä, sanoo Tullin pääjohtaja Sami Rakshit.

EU:n Valko-Venäjään kohdistamat uudet pakotteet on julkaistu EU:n virallisessa lehdessä. Pakotteet tulevat voimaan vuorokauden vaihtuessa maanantaille 1.7.2024.

2 KOMMENTTIA

  1. Ainakaan järki ei paljoa päätä pakottele näitä järjettömyyksiä kehittelevillä henkilöillä.

    2
  2. No niin, ei muuta kuin nyt sitten siihen vain taas alle järjestyksessä ulisemaan kuinka valko-venäjän 88 miljoonan euron ja venäjän 2,5 miljardin euron vientierän puuttuminen Suomen viennistä ajaa koko maan turmioon.

    Kyllä maar ku pitäis kauppaa tehä eikä välittää lainkaan siitä että naapuri on sotarikoksia tehtaileva paskavaltio. Niinkö?

    4

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT