keskiviikko, 29 toukokuun, 2024

Tulli muistuttaa: Jätä laittomat hyttyskarkotteet ja punkkipannat tilaamatta

Tulli. Vaikka maassa on vielä lunta, niin kohta hyttyset ja punkit ovat täällä, ainakin Tullin haaviin jääneiden nettitilausten perusteella. Tullin havaintojen mukaan suomalaiset tilaavat vuosittain netistä ulkomailta erilaisia karkotteita, myrkkyjä ja muita apukeinoja punkkeja ja hyttysiä vastaan. Tilaaminen on helppoa, joten laittomuutta ei välttämättä tulla ajatelleeksi.

Hyttystorjuntalaitteisiin tarkoitetut hyttystyynyt ovat biosidivalmisteita. Suomessa saa myydä ja käyttää vain sellaisia biosidivalmisteita, jotka Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on hyväksynyt. Hyväksytyn valmisteen tunnistaa Tukesin lupanumerosta. Tilatessa kannattaa varmistaa, että myyntipakkauksesta löytyy lupanumeron lisäksi myös valmistetta ja sen turvallista käyttöä koskevat tiedot suomeksi ja ruotsiksi. On harvinaista, että nämä tiedot löytyvät ulkomailta tilattavista hyttysmyrkyistä tai -karkotteista.

Lemmikkien punkkipannat ovat usein joko biosidivalmisteita tai eläinlääkkeitä. Eläinlääkkeitä ei saa tilata Suomeen postitse.

Yllä mainitut rajoitukset koskevat nettitilauksia EU-maista, ETA-maista ja EU:n ulkopuolelta.

– Ohjeemme suomalaisille on yksinkertainen: Selvitä, mitä olet tilaamassa, millaisesta valmisteesta on kyse. Jätä kielletyt tuotteet tilaamatta. Tämä pätee punkkipantojen ja hyttyskarkotteiden lisäksi tietysti kaikkiin netistä tilattaviin tuotteisiin, muistuttaa tulliylitarkastaja Suvi Etelämäki.

Tulli valvoo tavaroiden maahantuontirajoitusten noudattamista. Tullilla on oikeus muun muassa lisäselvitysten pyytämiseen. Ulkomailta tilatut luvattomat tuotteet otetaan haltuun.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT