torstai, 21 marraskuun, 2024

Tulli: Rusinat, kuivatut chili ja yrtit sisälsivät eniten torjunta-ainejäämiä – ei tarvitse olla huolissaan

Tulli valvoo kaupallisten elintarvikkeiden turvallisuutta muun muassa torjunta-aineiden jäämiä tutkimalla. Vuosien 2021-2023 aikana suoritetuissa valvonnoissa useampien torjunta-aineiden jäämiä löytyi erityisesti rusinoista, kuivatusta chilistä ja yrteistä, teestä sekä ruohosipulista, kertoo Tulli.

Yksi Tullin perustehtävistä on Suomeen tuotavien elintarvikkeiden turvallisuuden ja laadun valvonta. Jos tuotteista löytyy liikaa torjunta-ainejäämiä, Tulli kieltää erän pääsyn Suomen markkinoille. Jos ainetta löytyy, mutta sen määrä ei ylitä lainsäädännön mukaista enimmäismäärää, Tulli huomauttaa toimijaa. Vaikka yksittäisten torjunta-aineiden raja-arvot eivät ylity, niin tuotteissa voi olla useampia eri torjunta-aineiden jäämiä.

– Viranomaisvalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että Suomessa voi edelleen käyttää huoletta tuontielintarvikkeita. Esimerkiksi torjunta-aineiden jäämistä eri tuotteissa on hyvä tietää, mutta huolissaan ei tarvitse olla. Käytännössä sallitut enimmäismäärät on asetettu huomattavasti matalammalle tasolle kuin kuluttajien turvallisuus edellyttäisi. Toivottavasti EU:ssa saadaan yhteisiä käytänteitä esimerkiksi torjunta-aineiden yhteisvaikutusten valvontaan, sanoo tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Vuosien 2021-2023 aikana Tulli tutki yli 5 000 tuote-erää torjunta-aineiden osalta. Tulli valvoo riskiperusteisesti ja kohdentaa valvonnan tiettyihin tuote-eriin. Elintarvikkeiden turvallisuuden kannalta toimijan omavalvontavastuu on olennainen.

– Vastuu elintarvikkeiden turvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta on aina niiden tuotannosta ja myynnistä vastaavalla yrityksellä, sanoo Neffling.

Elintarvikevalvonnan tuloksia: Viisi eniten torjunta-aineiden jäämiä sisältänyttä tuotetta

Vuosina 2021-2023 viisi eniten torjunta-aineiden jäämiä sisältäneitä tuotteita olivat rusinat (jäämiä 27 eri torjunta-aineesta, keskimäärin tutkituissa erissä oli jäämiä 9 eri torjunta-aineesta), kuivattu chili (22, 7) ja kuivatut yrtit (erityisesti tilli) (20, 4) sekä tee ja vastaavat (17, 4) ja ruohosipuli (16, 5).

Eniten hylkäyksiä saaneet tuoteryhmät vuosina 2021-2023 olivat riisi (39 hylättyä tuote-erää), tee ja siihen verrattavissa olevat tuotteet (30), passionhedelmä (11), ruohosipuli (9), pavut ja linssit (9) sekä appelsiinit (6).

– Esimerkiksi rusinoista on löydetty jopa 20 eri torjunta-aineen jäämiä samasta erästä. Yksittäisen torjunta-aineen raja-arvo ei ole tuotteessa ylittynyt, mutta kemikaalien määrä on moninkertainen verrattuna muihin tuoteryhmiin, sanoo jaostopäällikkö Suvi Ojanperä.

Torjunta-aineet jaetaan kasvinsuojeluaineisiin ja muihin torjunta-aineisiin. Ne ovat yhdisteitä, joita käytetään suojelemaan kasveja tai kasvituotteita tuhohyönteisiltä tai kasvitaudeilta. Niitä käytetään myös torjumaan rikkakasveja tai vaikuttamaan kasvien ominaisuuksiin.

Kasvinsuojeluaineiden myrkyllisyys vaihtelee yhdisteestä riippuen. Hedelmistä, vihanneksista ja marjoista voi löytyä kasvinsuojeluaineiden jäämiä, ja näille on EU:ssa asetettu yhdistekohtaiset enimmäismäärät.

1 KOMMENTTI

  1. Espanjassa kasveja viljellään edelleen verkkomuovitarhoissa. Verkkomuovi estää hyönteisten leviämistä kasvistoon, eikä hyönteismyrkkyjä tarvita. Kannattaa luultavasti käyttää Espanjana tuotteita. Huvittava nimitys kasvinsuojeluaine, koska kysymyksessä on hyönteismyrkyt, jotka ovat myrkyllisiä myös ihmisille.
    Parannusta lienee tulossa ”27. helmik. 2023, Tilastokeskuksen mukaan maanviljelijöiden keski-ikä vuonna 2021 oli 53 vuotta, kun se vielä vuonna 2000 oli 47 vuotta.” Maanviljelijät voivat elää paremmassa toivossa ”kasvinsuojeluaineidensa” parissa. ”Vuonna 2020 suomalaisten miesten elinajanodote oli 79 vuotta ja naisten 85 vuotta.” Jotakin nuo tiedot ilmaisevat.

    2

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT