Tulli takavarikoi jo vuosia sitten 1 666 bitcoinia suuren huumejutun yhteydessä. Niitä ei ole toistaiseksi pystytty vaihtamaan tavalliseksi rahaksi. Virtuaalivaluutta bitcoinista on tullut Tullille odottamaton ongelma, uutisoi YLE.

Maanantain kurssilla Tullin hallussa olevien bitcoinien markkinahinta olisi jopa 15 miljoonaa euroa. Lisäksi Tullilla on miljoonien eurojen edestä muissa jutuissa takavarikoituja bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja.

Oman mausteensa viranomaisten bitcoin-kysymykseen tuo kryptovaluutan arvon raju heilahtelu. Esimerkiksi Tullin takavarikoiman 1 666 bitcoinin arvo oli aluksi alle 700 000 euroa. Sen jälkeen se on käynyt yli 20 miljoonassa, pudonnut noin 5 miljoonaan ja noussut taas 15 miljoonaan euroon.

Tulli suunnitteli huutokauppaavansa virtuaalivaluutat, mutta sitä ei tehty koska bitcoinien pelättiin kiertävän takaisin rikolliseen käyttöön. Tähän ongelmaan Tulli ei ole löytänyt ratkaisua, vaan sen hallussa on yhä harvinaisen paksu bitcoin-lompakko.

Ongelmat liittyvät nimenomaan rahanpesuriskiin. Tällaisia eriä ostavat eivät juurikaan käytä niitä normaaliin toimintaan, Tullin talousjohtaja Pekka Pylkkänen epäilee.

Kryptovaluuttafirma Prasos Oy:n perustaja Henry Brade sanoo Yle:lle, että ylivoimaisesti suurin osa bitcoinien ostajista on nykyään sijoittajia. Markkinoilla on tarpeeksi suuria laillisia pelureita ostamaan Suomenkin viranomaisten kaupittelemat virtuaalivaluutat.

– Totta kai jos Tulli myisi bitcoinit satunnaiselle taholle anonyymisti, riskit olisivat massiiviset. Mutta jos ne myy järkevän prosessin kautta, en näe tässä ongelmaa, hän sanoo.

Myös ulosottovirastot ovat takavarikoineet, ulosmitanneet, pitäneet hallussa ja realisoineet pienempiä eriä bitcoineja. Tiettävästi yhdelläkään toisella viranomaisella ei kuitenkaan ole Suomessa samankaltaista bitcoin-varallisuutta eikä sen tuomaa erikoista ongelmaa kuin Tullilla.

Aiheeseen liittyen