Tyttöjä uhkaa matka entiseen kotimaahan silvottavaksi koulujen loma-aikana. Tyttöjen ja naisten sukupuolielinten silpominen on nykyään ongelma myös Suomessa, kirjoittaa YLE-uutiset.

Leikkuuaika on nyt. Sana on käännös sen englanninkielisestä vastineesta cutting season.

Suomessa elää tuhansia naisia jotka on silvottu ja monia tyttöjä, jotka ovat vaarassa tulla silvotuksi. Nämä ovat täällä kasvaneita, mutta heidän kulttuuritaustaansa kuuluu silpominen ja sitä perinnettä pidetään yllä. Koulujen loma-aika on se, jolloin tyttöjä lähetetään entiseen kotimaahan silvottavaksi, sanoo Suomen World Visionin ohjelmajohtaja Annette Gothòni.  

Suomessa ei ole virallista tilastoa siitä, kuinka moni tyttö silvotaan, mutta se luokitellaan Suomen rikoslaissa törkeäksi pahoinpitelyksi, josta pitää tehdä ilmoitus poliisille.

Oikeusjuttuja silpomiseen liittyen ei ole Suomessa vielä nostettu, toisin kuin muissa pohjoismaissa.

Tyttöjen silpomisikä vaihtelee alueen ja etnisen ryhmän mukaan. Toimenpide voidaan tehdä jo vauvoille, mutta myös teini-iässä tai ennen avioliittoa, joskus vasta synnytyksen jälkeen. Useimmin silpominen tapahtuu ennen 15 vuoden ikää.

Silpomiseen liittyy monenlaisia haittavaikutuksia. Tyttö saattaa jopa kuolla silpomiseen. Varsin moni silpominen tapahtuu hyvin alkeellisissa olosuhteissa ja välineillä, jotka eivät ole millään tavalla steriilejä, Gothóni kertoo.

Vastuu asian puheeksi ottamisesta ja ennaltaehkäisystä on kaikilla lapsiperheiden kanssa työskentelevillä. Mikäli herää epäily, että tyttö on ympärileikattu tai ympärileikkausta suunnitellaan, pitää tehdä ilmoitus lastensuojeluun. Tämä on jokaisen velvollisuus, eikä edes salassapitovelvollisuus ole esteenä, lukuun ottamatta papin rippisalaisuutta.

Maailmassa silvotaan YK:n mukaan noin kolme miljoonaa tyttöä ja naista joka vuosi. UNICEF arvioi, että maailmassa elää yli 200 miljoonaa naista ja tyttöä, joiden sukuelimet on silvottu.

Euroopan tasolla ei ole tarkkoja tietoja, mutta arvellaan, että sukupuolielinten silpominen uhkaa Euroopassa noin 180 000 naista ja tyttöä vuodessa, Gothóni kertoo.

Lähde: YLE-uutiset

Aiheeseen liittyen