Helsinki. Poliisin tutkittavaksi tulee vuosittain reilusti yli 2 000 seksuaalirikosepäilyä. Näitä rikoksia siis tehdään useita päivittäin. Seksuaalirikoksia ovat esimerkiksi raiskaukset, lapsiin kohdistuvat seksuaaliset hyväksikäytöt ja seksikauppaan liittyvät rikokset.

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin Rikostilanne-raportti viime vuodelta kertoo, että seksuaalirikollinen on lähes aina mies. Usein tekijä on ammattiaseman, koulutuksen ja tulojen perusteella heikommassa asemassa kuin väestö keskimäärin.

Raportin mukaan poliisin tietoon tulleissa raiskauksissa ulkomaan kansalainen oli epäiltynä 30 prosentissa selvitetyistä rikoksista vuonna 2017. Vuonna 2016 vastaava osuus oli 29 prosenttia.

Ulkomaalaisia on Suomessa noin 4,4 prosenttia, joten he ovat raiskaustilastoissa selkeästi yliedustettuina. Osuus on ollut sitä suurempi, mitä törkeämmästä rikoslajista on kyse.

Tilastot eivät kerro koko totuutta seksuaalirikoksista, koska niihin liittyy paljon piilorikollisuutta. Suuri osa raiskausrikoksista ja niiden yrityksistä jää poliisilta piiloon.

Tilastoissa näkyy irakilaisten epäiltyjen määrän kasvu. Vuonna 2014 irakilaisia epäiltiin 60 seksuaalirikoksesta, mutta vuonna 2016 jo 245 seksuaalirikoksesta. Määrä nelinkertaistui, mutta laski vuonna 2017 irakilaisten osalta 157 seksuaalirikosepäilyyn.

Tänä vuonna määrä oli marraskuun loppuun mennessä irakilaisten osalta sama eli 157 epäiltyä seksuaalirikosta. Suomeen tuli vuonna 2015 yli 32 000 turvapaikanhakijaa, joista suuri osa oli Irakista.

Afganistanilaisten epäillyt seksuaalirikokset ovat olleet seuraavaksi yleisimpiä. Niitä on ollut viime vuosina hieman alle sata, mutta trendi on ollut nouseva.

 

Aiheeseen liittyen