lauantai, 13 heinäkuun, 2024

Ullanlinnassa tapahtuneen henkirikoksen esitutkinta valmistui ja siirtyi syyteharkintaan

Helsinki. Poliisi siirsi syyteharkintaan epäillyn henkirikoksen, joka tapahtui 16.12.2022 Ullanlinnassa. Tapausta tutkittiin murhana. Uhri oli 47-vuotias nainen, ja epäilty on hänen aviomiehensä, tiedottaa Helsingin poliisilaitos.

Naisen läheiset huolestuivat 16. joulukuuta, kun tämä ei saapunut töihin. Hänen aviomiehensä teki samana päivänä katoamisilmoituksen läheisten ehdotuksesta. Illalla poliisipartio kävi puhuttamassa miestä katoamisilmoitukseen liittyen, mutta asiassa ei ollut vielä aihetta epäillä rikosta. Jälkikäteen selvisi, että nainen oli jo tuolloin menehtynyt ja mies piilotteli ruumista asunnossa.

Lauantaina 17. joulukuuta katoamisesta kuullut henkilö havaitsi, että mies oli auton ja jätesäkin kanssa kotinsa porttikongissa. Poliisi sai asiasta ilmoituksen.

Kun poliisipartiot menivät paikalle, selvisi, että mies oli siirtämässä naisen ruumista jätesäkissä autoon. Mies otettiin kiinni, ja hänet vangittiin myöhemmin todennäköisin syin epäiltynä taposta.

Esitutkinnan aikana tutkintanimike muuttui murhaksi.

– Esitutkinnan aikana selvisi seikkoja, jotka viittaavat siihen, että tekoa oli suunniteltu etukäteen. Epäilty oli esimerkiksi hankkinut tarvikkeita, joita hän käytti yrittääkseen peitellä teon jälkiä. Myös epäillyn muu toiminta teon jälkeen viittaa suunnitelmallisuuteen. Hänellä oli muun muassa ruumiin kuljettamiseen ja hävittämiseen soveltuvia välineitä, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tommi Lehtonen.

Esitutkintamateriaali on kokonaan salassa pidettävää

Kuulusteluissa epäilty myönsi aiheuttaneensa uhrin kuoleman omalla toiminnallaan, mutta piti puolisonsa menehtymistä lähinnä tapaturmana.

– Poliisin näkemys asiasta poikkeaa epäillyn kertomasta. Uhriin kohdistettiin voimakasta ja toistuvaa väkivaltaa, mikä ei tue tapaturman mahdollisuutta, toteaa rikoskomisario Tommi Lehtonen.

Uhrin kuoleman aiheuttivat pään alueen vammat. Poliisi ei voi kertoa tekotavasta tarkemmin, koska siihen liittyy salassa pidettäviä, ihmisten yksityiselämään liittyviä seikkoja.

Teolle ei selvinnyt esitutkinnassa motiivia, vaikka epäilty kertoi tapahtumista kuulusteluissa. Tutkinnan aikana kuulusteltiin kymmeniä ihmisiä, mutta epäillyn henkirikoksen aikaan paikalla olivat vain teosta epäilty ja uhri.

Asiassa valmistunut esitutkintamateriaali on kokonaan salassa pidettävää. Materiaali sisältää valtaosin julkisuuslain perusteella yksityis- ja perhe-elämään liittyviä salassa pidettäviä tietoja. Tässä tiedotteessa on kerrottu kaikki sellaiset tutkinnassa selvinneet seikat, joille ei ole laissa määrättyä salassapitoperustetta.

Poliisi avasi uudelleen tutkinnan mereen ajamisesta

Kun henkirikos oli paljastunut, poliisi alkoi tutkia uudelleen elokuussa 2021 tapahtunutta mereen ajamista. Julkisuudessakin olleessa tapauksessa sittemmin henkirikoksesta epäilty mies ajoi autolla mereen Kauppatorin kupeessa. Auto oli koeajossa, ja kyydissä oli koko epäillyn perhe.

Poliisi tutki tapauksen vuonna 2021 liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Epäilty sai sakkorangaistuksen. Kun asiaa alettiin tutkia uudelleen, rikosnimikkeinä oli viisi murhan yritystä.

Molempien tapausten esitutkinta valmistui samaan aikaan, ja ne ovat siirtyneet syyteharkintaan. Syytteen nostamisen määräpäiväksi on asetettu 2. marraskuuta 2023.

Tapauksesta tiedottaa jatkossa syyttäjä, koska asia on siirtynyt syyteharkintaan.

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT