sunnuntai, 26 toukokuun, 2024

Unelma yhdessä asumisesta räjähti palasiksi – miljoonien kruunujen vahingot yhteiskunnalle

Ruotsi. Saman perheen kolme sukupolvea osti vierekkäiset rivitalot asuakseen yhdessä. Lokakuussa 2023 tämä unelma hajosi palasiksi, kun naapuritalossa tapahtui räjähdys, joka teki kaikki heidän kolme rivitaloaan asumiskelvottomaksi, kirjoittaa SVT Nyheter 21.4. julkaisemassaan artikkelissa.

– Se oli täydellistä tuhoa. Se on ollut radikaali muutos elämässä, sanoo SVT:lle Michaela Zellman, joka asui yhdessä tuhoutuneista rivitaloista.

Vuodesta 2023 lähtien 177 räjähdystä on vaurioittanut asuinrakennuksia ja yhteiskunnalle aiheutuneet kustannukset ovat satoja miljoonia kruunuja. Vaikka vakuutusyhtiöt maksavat osan kustannuksista, viattomat asukkaat kärsivät vakavista taloudellisista kärsimyksistä, toteaa SVT Nyheter.

– Kustannuksia tulee. Et ole täysin suojattu vain siksi, että sinulla on vakuutus, sanoo Frank Jansson, perheen isä, jonka unelma asua yhdessä Hässelbyn rivitaloalueella tuhoutui lokakuussa tapahtuneen räjähdyksen ja tulipalon seurauksena.

– Menetän ainakin parisataatuhatta, sanoo toinen nimettömäksi haluava perheenjäsen. Hän asui yhdessä taloista, joka kärsi pahiten räjähdyksestä.

Vuodesta 2023 tähän päivään asti Ruotsissa on tapahtunut 177 räjähdystä. Näistä 122 räjäytystä on suunnattu asuinrakennuksiin – eli huviloihin, rivitaloihin tai omakotitaloihin.

Asuinrakennuksiin kohdistetuista 177 räjähdyksestä 84 on kohdistunut kerrostaloihin.

Jotkut räjähdykset ovat olleet pienempiä, esimerkiksi laittomilla ja voimakkailla ilotulitteilla tehdyt.  Toiset ovat olleet erittäin voimakkaita räjähdyksiä, jotka aiheuttivat suurta tuhoa ja maksoivat yhteiskunnalle yhteensä satoja miljoonia kruunuja.

Kansantaloustieteilijä Ingvar Nilsson, joka on aiemmin arvioinut, mitä aseväkivalta on maksanut yhteiskunnalle, sanoo, että laskelmissa usein unohdetaan merkittäviä sivukustannuksia.

– Välilliset kustannukset sairauden, henkisen kärsimyksen, tulonmenetyksen ja poliisitutkintojen muodossa ovat varmasti samaa suuruusluokkaa, joskus huomattavasti korkeammatkin, Ingvar Nilsson sanoo.

Perheen, joka osti kolme vierekkäistä rivitaloa kadulta, jolla Hässelbyn voimakas räjähdys tapahtui, kaikki tulevaisuuden suunnitelmat ovat tuhoutuneet.

– Läheisyys perheeseen on menetetty. Suurin menetys se on isoisälle, joka on nyt vanha ja tarvitsee apua kotonaan, Michaela Zellman sanoo SVT:lle.

Kuva: SVT Nyheter.

2 KOMMENTTIA

  1. Suomessa on toisin. 2015 Lähtien on valistettu kansaa sillä kuinka Suomi rikastuu ja kaikki rikastuttajiin laitetut eurot tulee kaksinkertaisena takaisin. Ei huono.

    0
  2. Nauttikaa nyt siitä mitä olette tilanneet. Nuo ovat vain pieniä yhteisiä hetkiä pienten pamauksien saattelemana, mutta kokeilkaa kuitenkin yhteisiä kokkailuhetkiä ja pelihetkiä. Leuka pystyyn ja kohti uusia seikkailuja vaikka yllätyksien kera paukutellen.

    3

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT