lauantai, 20 huhtikuun, 2024

Useat kunnat Itä-Suomessa ovat keväästä alkaen ilman suurriistavirka-apusopimusta

Itä-Suomen poliisilaitos. Etelä-Soisalon, Vieremän, Juankosken, Koillis-Savon, Kiuruveden, Ilomantsin, Polvijärven ja Outokummun riistanhoitoyhdistykset ovat irtisanoneet suurriistavirka-apusopimuksen (SRVA-sopimus) Itä-Suomen poliisin kanssa.

Sopimusten irtisanomisaika on kolme kuukautta, joten irtisanomiset astuvat voimaan helmikuun ja maaliskuun 2024 aikana, toteaa Itä-Suomen poliisilaitos.

SRVA -sopimus koskee liikenteessä loukkaantuneiden tai kuolleiden hirvieläinten jäljestämisen, lopettamisen ja talteenoton, poliisin avustamisen muissa hirvieläintehtävissä sekä suurpetojen ja villisian jäljestämis-, lopettamis- ja karkottamistilanteissa riistanhoitoyhdistyksen toimialueella.

Riistanhoitoyhdistykset ovat muun muassa katsoneet, ettei valtakunnallinen SRVA -sopimus täytä riittävän kattavasti metsästäjien vakuutusturvaa. Poliisihallituksen johdolla on valmistettu materiaalia riistanhoitoyhdistysten kevätkokouksia varten, jossa avataan seuraavia kysymyksiä:

  • Onko SRVA-tehtävä määrätty riistanhoitoyhdistyksen tehtäviin ja jos on, niin miksi?
  • Kenen vastuulle kolaritilanteissa kuolleiden hirvieläinten ruhot ja niistä huolehtiminen lainmukaisesti kuuluvat?
  • Miksi metsästäjiltä saatava apu eläintehtävillä on niin tärkeää poliisitoiminnan näkökulmasta?
  • Voidaanko SRVA -sopimusten yksityiskohtia muuttaa paikallisesti?
  • Kattaako nykyisin käytössä oleva vakuutusturva kaikki vahingot, mitä metsästäjille SRVA-tehtävillä voi sattua?

Miten sopimuksettomilla alueilla toimitaan keväästä eteenpäin?

Keväästä alkaen poliisi vastaa itse irtisanotuilla alueilla liikenteessä loukkaantuneiden hirvieläinten jäljestämisen ja lopettamisen sekä suurpetojen ja villisian jäljestämis-, lopettamis- ja karkottamistilanteet tarkoituksenmukaisimmalla tavalla. Mahdollisuuksien mukaan poliisi pyytää kulloisenkin tapauksen naapurialueiden riistanhoitoyhdistyksiä apuun eläinten jäljestämiseen ja lopettamiseen.

Metsästyslain (615/1993) mukaan, liikenneonnettomuudessa kuollut tai sen seurauksena lopetettu hirvieläin tai villisika kuuluu kolaripaikan riistanhoitoyhdistykselle, vaikka toinen yhdistys avustaisi poliisia tehtävässä. Poliisi jatkossakin ilmoittaa riistanhoitoyhdistyksille edellä mainituissa tilanteissa kuolleet tai lopetetut eläimet ja riistanhoitoyhdistys noutaa ne itselleen.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT