Ruotsi. Ampumalla tehtyjen murhien määrä kasvaa lumivyöryn lailla Tukholmassa, mutta vain kolmasosa syytetyistä saa teostaan tuomion toteaa SVT Nyheter uutisessaan.

Vuonna 2019 valmistunut tilasto vuosina 2013 – 2018 tapahtuneista kuolemaan johtaneista ampumisista osoittaa että 84 tapauksesta vain 21 johti syytteeseen, eli noin neljännes koko määrästä.

Näiden tapausten 53 murhaajasta, joihin kuuluu myös avunannosta syytettyjä, vain 17 ihmistä on tuomittu. Tukholman poliisin katsauksen mukaan luvut kuvastavat suurelta osin myös koko maan selvitystilastoja.

Poliisin mielestä vahvatkaan näytöt, eivät nykyään riitä tuomion langettamiseen. Tämän vuoksi poliisi tuntee turhautumista murhaajien vapautuessa tuomioistuimissa syytteistä.

– Tuntuu siltä, ​​että me, jotka työskentelemme tämän ongelman kanssa poliisissa, koemme, että kohtuullisesta epäilystä on tullut tänään kohtuuton epäily, poliisi Nadim Ghazale sanoo SVT:lle.

Ghazale katsoo, että tuomioon johtavien todisteiden vaatimukset ovat nyt liian ankarat ja että nykyinen jengitilanne vaatii erilaista lähestymistapaa.

Rikollisjengit tai verkostot toimivat kollektiivina ja vaativat jäseniltään ehdotonta vaikenemista. Verkostolle ollaan uskollisia kaikissa tilanteissa. Pelotteet ovat niin vahvoja, että todistajia ei siltä taholta löydy, vaikka rikollinen teko ja tekijä olisi kuinka yleisesti tiedossa.

Kuva: SVT NYheter.

Aiheeseen liittyen