sunnuntai, 24 marraskuun, 2024

Vakavat väkivaltarikokset lisääntyneet Itä-Uudellamaalla – erityisesti alaikäisten osuus korostuu tilastoissa

Itä-Uusimaa. Poliisin tilastoista käy ilmi, että väkivaltarikosten törkeät tekomuodot ovat lisääntyneet Itä-Uudellamaalla viime vuosiin verrattuna. Törkeitä ryöstöjä, törkeitä pahoinpitelyitä ja tapon yrityksiä on ollut tänä vuonna lokakuun loppuun mennessä enemmän kuin aiempina vuosina koko vuoden aikana yhteensä.

Tänä vuonna jo 23 ihmistä on ollut epäiltynä henkirikoksesta Itä-Uudellamaalla. Viime vuonna vastaava luku 7 ja edellisvuonna 12.

– Varsinkin väkivaltarikosten törkeät tekomuodot ovat lisääntyneet. Väkivaltarikoksissa on ollut aiempaa useammin mukana muun muassa teräaseita ja erilaisia lyömäaseita, jotka tekevät pahempaa jälkeä. Väkivaltarikokset ovat siis kokonaiskuvassa raaistuneet ja tämä näkyy myös tilastoissa, kertoo rikosylikomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Alaikäisten väkivaltarikokset korostuvat tilastoissa – ”nuoret eivät välttämättä ymmärrä kuinka vakavasta rikoksesta on kyse”

Alaikäisten tekemät ryöstöt ovat tasaisessa kasvussa Itä-Uudellamaalla. Kun vuonna 2016 poliisin tilastoihin kirjattiin 27 alaikäisen tekemää ryöstöä, oli luku kahden vuoden päästä 37 ja viime vuonna jo 58. Tämän vuoden lokakuuhun asti on kirjattu 39 ryöstöä, jossa epäiltynä on alaikäinen. Kaikkien ikäluokkien osalta ryöstöjä on ollut tänä vuonna 109, eli ryöstöstä epäilty on ollut alaikäinen useammin kuin joka kolmannessa tapauksessa.

– Suurin osa nuorista käyttäytyy hyvin. Yksittäisten nuorten kohdalla on kuitenkin havaittavissa aiempaa väkivaltaisempaa käyttäytymistä ja tämä nuorten joukko on valitettavasti kasvussa, rikoskomisario Simo Kauppinen kertoo.

Kauppinen painottaa esimerkiksi sitä, etteivät monet nuoret tunnu ymmärtävän, kuinka vakaviin rikoksiin he syyllistyvät. Osa ryöstöstä epäillyistä on ollut hyvinkin nuoria.

– Monet nuoret eivät tunnu ymmärtävän, että jos toiselta vie väkipakolla ja esimerkiksi puukolla uhkaamalla uuden merkkipuhelimen, tutkitaan tapausta varkauden sijaan ryöstönä tai törkeänä ryöstönä, koska teossa on ollut mukana väkivallan uhka. Ryöstö on jo vakava rikos, josta tuomitulle rikosvastuussa oleville seuraa vankeusrangaistus sakkojen sijaan. Tuomioistuin voi tuomita tällöin vähintään neljäksi kuukaudeksi ja törkeässä ryöstössä ankarimmillaan jopa kymmeneksi vuodeksi vankeuteen, Kauppinen painottaa.

Osassa alaikäisten ryöstöissä on ollut taustalla esimerkiksi pieleen mennyt huumausainekauppa.

– Nuoret ovat tehneet esimerkiksi netissä kauppaa huumausaineista ja heidät on ryöstetty paikan päällä, kun he ovat tulleet vaihtamaan käteistä rahaa huumeisiin, Kauppinen kertoo.

Huumausainekauppa ei kuitenkaan selitä kaikkia nuorten ryöstötapauksia.

– Nuorten väkivaltainen käyttäytyminen on ylipäänsä lisääntynyt. Nuorilla, kuten myös muiden ikäluokkien väkivaltatapauksissa ylipäänsä, on ollut yhä useammin mukana puukkoja ja muita lyömävälineitä ja niitä on myös käytetty herkemmin, Kauppinen sanoo.

Tänä vuonna jo tuplasti tapon yrityksiä viime vuoteen verrattuna

Itä-Uudellamaalla on kirjattu tänä vuonna jo 64 tapon yritystä, kun viime vuonna vastaava luku oli 35. Nuoret ovat edustettuna myös tapon yritysten osalta: Itä-Uudellamaalla on kirjattu tänä vuonna jo 12 tapon yritystä, joiden epäiltynä on alaikäinen. Viime vuonna alaikäisten tapon yrityksiä oli vain yksi, kun vielä kaksi vuotta sitten ei kirjattu yhtään tapon yritystä, jossa epäiltynä on alaikäinen.

– Näissä tapauksissa on ollut taustalla eri epäillyt ja uhrit, eli luku ei selity edes millään yksittäisellä rikosvyyhdillä. Tapon yritysten lisääntyminen alaikäisten keskuudessa kertoo havaintojemme mukaan myös siitä, että myös nuorten väkivaltainen käyttäytyminen on lisääntynyt, Kauppinen kertoo.

Alaikäisten tekemien vakavien rikosten taustalla on usein havaittu myös jonkinlainen päihdekierre.

– Poliisin näkökulmasta huolestuttavaa on nuorten ajattelutavan muutos. Havaintojemme mukaan nuoret suhtautuvat päihteisiin ja varsinkin huumausaineisiin yhä sallivammin. Monen vakavan rikostapauksen taustalla on ollut esimerkiksi päihteiden väärinkäyttöä, Kauppinen sanoo.

Poliisi on tehostanut Itä-Uudellamaalla huumausainekaupan valvontaa netissä ja yhä useampia huumausaineiden välittäjiä on jäänyt myös kiinni. Poliisi on kuitenkin huumausaineiden käyttäjien päihde- ja rikoskierteen ratkaisussa vain yksi lenkki muiden joukossa. Alaikäisten päihde- ja rikoskierteen katkaisemisessa tehdään laaja-alaista yhteistyötä eri viranomaisten ja kaupunkien ja kuntien kanssa.

– Poliisi ja kuntatoimijat ohjaavat päihderiippuvaisia nuoria hoitoon ja harkinnan mukaan muun ennalta estävän toiminnan lisäksi myös niin sanotun Ankkuri-toiminnan piiriin. Ankkuri-mallin mukaisesti nuoria ohjataan viranomaisten ja kuntatoimijoiden yhteistyönä jatkohoitoon ja pyritään siihen, että nuoren päihde- ja rikoskierre saadaan katkaistua. Meillä on jo nyt hyviä esimerkkejä siitä, että nuorten huumausaine- ja rikoskierre saadaan katkaistua, Kauppinen sanoo.

Poliisin, viranomaisten ja kuntatoimijoiden isoin ongelma ovat erityisesti nuoret, jotka ovat ajautuneet jo syvälle päihdekierteeseen.

– Toisaalta meillä on kuitenkin merkkejä jo myös siitä, että osa nuorista on jo niin syvällä päihdekierteessä, ettei ennalta estävän toiminnan yhteydessä tehty hoitoonohjaus enää välttämättä tepsi, Kauppinen jatkaa.

Ennalta estävää toimintaa, Ankkuri-toiminta mukaan lukien, ja siihen liittyviä toimenpiteitä ja viranomaisyhteistyötä kehitetään parhaillaan poliisilaitoksen 15 kaupungin ja kunnan kanssa.

– Ankkuri-toiminta käynnistettiin Itä-Uudenmaan kaikkien kuntien kanssa vasta taannoin. Jo onnistuneiden rikos- ja huumausaineiden kierteen katkaisu on pitkäjänteistä työtä, johon kaikkien eri kaupunkien ja kuntien täytyy sitoutua yhdessä viranomaisten kanssa, Kauppinen sanoo.

Poliisilaitoksen yhtenä kehittämiskärkenä on syventää kuntien ja asukkaiden kanssa tehtävää yhteistyötä.

– Alueidemme asukkailla on paljon tietoa, mutta monella tuntuu olevan jonkinlainen kynnys ilmoittaa rikoksista poliisille. Haluamme jatkossa kehittää sitä, että ihmiset ilmoittaisivat poliisille matalalla kynnyksellä esimerkiksi juuri nuorten väkivaltatapauksista, huumausainetapauksista tai häiriökäyttäytymisestä, Kauppinen sanoo.

Akuuteissa tapauksissa tulee soittaa hätäkeskukseen 112

Poliisi muistuttaa, että akuuteissa tapauksissa tulee soittaa matalalla kynnyksellä hätäkeskukseen 112. Poliisilla on käytössä Itä-Uudellamaalla myös matalan kynnyksen ilmoituskanavia, kuten palaute- ja vihjesähköposteja, joihin voi laittaa viestiä ympäri vuorokauden. Sähköpostit ovat vihjeet.ita-uusimaa@poliisi.fi ja palaute.ita-uusimaa@poliisi.fi.

– Haluan kuitenkin korostaa, että esimerkiksi ryöstö on jo niin vakava rikos, että siitä tulee ilmoittaa hätäkeskukseen soittamalla 112. Sillä ei ole merkitystä, tapahtuuko henkeen ja terveyteen kohdistuva rikos kotona, julkisella paikalla tai vaikkapa koulussa. Siitä tulee joka tapauksessa soittaa hätäkeskukseen, Kauppinen korostaa.

Tilastoliite:

Väkivaltarikollisuus Itä-Uudellamaalla 2014-2020

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT