lauantai, 13 heinäkuun, 2024

Väkivalta lisääntyy Ruotsin vankiloissa – hallinnan menetys uhkaa

Ruotsi. Ruotsin vankilat ja laitokset ovat täynnä – samalla uhkaukset ja väkivalta muurien sisällä lisääntyvät. Nyt ammattiliitto varoittaa, että raja on saavutettu, kirjoittaa SVT Nyheter eilen 4.2. julkaisemassaan artikkelissa.

Viime vuonna ilmoitettiin yli 3 600 vankien välistä sekä säilöönottokeskusten ja laitosten henkilökuntaan kohdistuvaa uhkailua ja väkivaltaa, mikä on enemmän kuin edellisenä vuonna.

– Olemme menettämässä tilanteiden hallinnan. Vangit ottavat enemmän tai vähemmän osastot haltuunsa, kertoo Sekon rangaistuslaitoksen puheenjohtaja Christer Hallqvist.

Videolla  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/valdet-okar-i-svenska-fangelser-vi-tappar-kontrollen   näkyy, kuinka mies viedään Tidaholmin tiukan vartioinnin selliin. Muutamaa sekuntia myöhemmin ovi lentää auki ja useat vangit hyppäävät miehen päälle, hakkaavat ja potkivat häntä.

Kuusi miestä sai tapauksen jälkeen varoituksen ja neljä heistä tuomittiin joulukuussa pahoinpitelystä. Kyseinen pahoinpitely on vain yksi tuhansista viime vuosien uhkailu- ja väkivaltatapauksista.

Yksi esiin tuoduista syistä on tilan puute vankiloissa.

– Henkilökunta perääntyy uhkan edessä sen sijaan, että olisi lähellä vankeja, eikä myöskään ole aikaa estää tapauksia. Tämä tilanne johtaa katastrofiin, sanoo Sekon rangaistuslaitoksen puheenjohtaja Christer Hallqvist.

Christer Hallqvistin mukaan nyt on jo menty niin pitkälle, että joissakin laitoksissa vangit ovat ”ottaneet haltuunsa” osastot.

– Olemme ylittäneet rajan. Poliitikkojen täytyy suhtautua asiaan vakavasti  ja kunnolla perehtyä päätöksiinsä, jotta voimme saada tilanteen uudestaan hallintaan.

Oikeusministeri Gunnar Strömmer (M) kuvailee asiantilaa ”erittäin kiristyneeksi tilanteeksi ruotsalaisessa vankeushoidossa”.

– Se on seurausta vakavasta rikollisuuden kehityksestä useiden vuosien aikana ja siitä, että vankeuslaitoksen laajentaminen alkoi aivan liian myöhään, hän sanoo.

– Nyt teemme kaikkemme saavuttaaksemme vankiloiden tilatarpeen kasvattamisen ajan tasalle pitkällä aikavälillä. Lyhyellä tähtäimellä vankeuslaitokselle on annettava edellytykset käsitellä niitä paineita, joita juuri tällä hetkellä koetaan, Strömmer sanoo SVT:lle.

1 KOMMENTTI

  1. Tuohon on paras lääke 9mm tarvike joka poistaa ongelmat. Loppuu huippuosaajien öyhötys.

    1

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT