Vihti. Vanhuksen puhelin soi, ja soittaja esittäytyy poliisiksi. Poliisi vaatii vanhusta nostamaan pankista rahaa ja luovuttamaan ne itselleen. Tarina on tosi, mutta soittaja on huijari, sillä oikea poliisi ei koskaan soita ja pyydä luovuttamaan rahaa.

Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselle on tuoreeltaan tehty rikosilmoitus edellä kuvatusta tapahtumasta, jossa valepoliisi yritti huijata vihtiläiseltä vanhukselta 1500 euroa. Valepoliisit valitsevat kohteekseen usein nimenomaan ikäihmisiä. Sen lisäksi, että huijari yrittää saada uhriaan nostamaan käteistä rahaa, pyytävät he useissa tapauksissa pankkikortti- ja verkkopankkitunnuksia.

Valepoliisina esiintymisessä on kyse virkavallan anastusrikoksesta. Rahan tai pankkitietojen anastamisessa kyse on törkeästä petoksesta tai sen yrityksestä.

Vihtiläisen vanhuksen kokeman tilanteen kaltaisia tapauksia voi olla useampiakin, sillä etenkin epäonnistuneet yritykset jätetään monesti ilmoittamatta poliisille.

− Vaikka rikosta ei tapahtuisikaan, on poliisin silti tärkeä saada tietoon myös huijausyritykset. Tämän vuoksi on tärkeää, että yrityksen tasolle jääneistä tapauksista tehdään rikosilmoitus, kannustaa rikoskomisario Klaus Geiger.

Katso poliisin varoitusvideo: https://www.youtube.com/watch?v=RdJNqzcUG1c

Aiheeseen liittyen