lauantai, 24 helmikuun, 2024

Viikonlopun tehovalvonnassa jäi Itä-Suomessa kiinni 11 epäiltyä rattijuoppoa

Itä-Suomi. Poliisi valvoi tehostetusti pikkujoululiikennettä Itä-Suomessa kuluneen viikonlopun 24.-26.11.2023 aikana.

Rattijuoppojen määrät liikennevirrassa ovat onneksi prosentuaalisesti pieniä, mutta poliisi korostaa niiden merkitystä liikenneturvallisuudelle. Viimeisten kolmen vuoden aikana joka viides liikennekuolema ja joka kymmenes loukkaantuminen on aiheutunut rattijuopumusonnettomuudesta.

– Rattijuopumukset muodostavat edelleen ylinopeuksien ohella suurimman riskin tienkäyttäjien hengelle ja terveydelle, kertoo ylikomisario Petri Pahkin Itä-Suomen poliisista.

Pahkinin mukaan viikonlopun rattijuopumusvalvontaan käytettiin Itä-Suomessa yhteensä 248 henkilötyötuntia.

Puhalluskokeita ajoneuvojen kuljettajille tehtiin viikonvaihteen aikana yhteensä 3 015 kappaletta ja huumepikatestejä yhdeksän. Puhallutuksia tehtiin eri maakunnissa seuraavasti; Pohjois-Savossa 1 980 puhallutusta, Pohjois-Karjalassa 316 puhallutusta ja Etelä-Savossa 719 puhallutusta.

Valvonnan aikana jäi kiinni 11 rattijuopumuksesta epäiltyä kuljettajaa, joista yhdeksää epäillään alkoholista johtuvasta rattijuopumuksesta ja kahden kuljettajan päihtymyksen epäillään johtuneen huumausaineista. Pohjois-Savossa tavattiin alkoholirattijuopumuksia viisi, joista kolmessa tapauksessa kuljettajaa epäillään törkeästä rattijuopumuksesta. Etelä-Savossa alkoholin vaikutuksen alaisena ajaneita kuljettajia tavattiin neljä. Pohjois-Karjalan puolella valvonnan aikana ei tavattu yhtään rattijuopumustapausta.

Huumerattijuopumusepäilyjä oli Pohjois-Savossa ja Etelä-Savossa kummassakin yksi. ”Maistissa ajaneita” eli alle rangaistavuusrajan puhaltaneita kuljettajia tavattiin liikenteessä yhteensä 23.

– Näin ollen 0,36 prosenttia puhallutetuista kuljettajasta syyllistyi rattijuopumukseen, eli 36 tapausta jokaista 10 000 kuljettajaa kohden. Tämä prosenttilukema ei poikkea merkittävästi menneiden vuosien valvontateemoista saaduista tuloksista, Pahkin toteaa.

Valvonnan tuloksista voidaan todeta myös, että noin joka viidennen rattijuopumuksen syynä ovat huumausaineet. Kokovuoden tilastoissa Itä-Suomessa alkoholi on syynä rattijuopumuksiin noin 63 prosentissa tapauksista ja huumeet ovat mukana 37 prosentissa tapauksista.

Ajoterveys ja etsintäkuulutukset 

Pahkinin mukaan valvonnassa kiinnitettiin huomiota myös kuljettajien ajoterveyteen, siihen liittyen koko Itä-Suomen alueella annettiin viikonlopun aikana viisi väliaikaista ajokieltoa.

Lisäksi valvonnassa tavattiin kaksi etsintäkuulutettua henkilöä ja tehtiin kolme lastensuojeluilmoitusta.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT