Tanska. Kolmea nuorta miestä ammuttiin vuonna 2020 tanskalaisen ostoskeskuksen parkkipaikalla. Kaksi heistä sai surmansa ja kolmas haavoittui vaikeasti. Viisi miestä todettiin tekoon syyllisiksi eilen 20.6.2022 käydyssä oikeudenkäynnissä ja heille langetettiin elinkautiset tuomiot, uutisoi DR Nyheder.

Elinkautisen pituus Tanskassa on 12-16 vuotta, mutta voi olla erittäin vakaviin rikoksiin syyllistyneillä pitempikin. Tähän mennessä pisin elinkautinen on ollut 32 vuotta.Tuomitut miehet Hicham Mojib, tanskalainen Nadeem, Tolga Öztas, Mahmed Tüfekcioglu ja Ibrahim Mala-Zade ovat kaikki 20-vuotiaita. Kuudes syytetty vapautettiin syytteestä.

Syyttäjän mukaan miehet liittyvät kiellettyyn Loyal to Familia -jengiin ja tuomioistuin on  tuomiossaan arvioinut, että murhat tapahtuivat osana jengien välistä yhteenottoa.

Oikeus uskoo, että murhan motiivi oli, että LTF:t kostivat aikaisemman tapauksen, jossa Sydkystgruppen-jengi sieppasi ja nöyryytti LTF:n jäseniä.

Tuomioistuin on perusteluissaan korostanut chat-viestejä erityisesti salatuissa Sky-puhelimissa. Syyttäjä on dokumentoinut chat-kirjeenvaihdon, ja tuomioistuin on painottanut näitä todisteita voimakkaasti.

Syyttäjä tai tuomioistuin eivät väitä , että kaikki viisi olisivat olleet parkkipaikalla , kun murhat tapahtuivat. Mutta kaikki ovat olleet mukana suunnittelussa. He olivat muun muassa käyneet Kalundborgissa useita kertoja tutustumassa ennalta alueeseen.

Kuudennen miehen vapauttavassa tuomiossa tuomioistuin on korostanut, ettei ole varmuudella näytetty toteen, että mies olisi osallistunut murhien suunnitteluun.

Tuomitut miehet ovat kiistäneet syyllisyytensä ja kaikki viisi ovat valittaneet saamastaan tuomiosta.

Viimevuosien jengiampumiset Tanskassa:

2017: 65 haavoittunutta, 4 kuollutta, 87 ampumista

2018: 45 haavoittunutta, 3 kuollutta, 54 ampumista

2019: 37 haavoittunutta, 8 kuollutta, 31 ampumista

2020: 49 haavoittunutta, 16 kuollutta, 41 ampumista

2021: 27 haavoittunutta, 6 kuollutta, 33 ampumista

Lähde: Tanskan oikeusministeriö.

Aiheeseen liittyen