perjantai, 12 heinäkuun, 2024

Vuoden Poliisi 2023 on Ismo Venäläinen Itä-Suomen poliisilaitokselta

Poliisihallitus. Vuoden Poliisi 2023 on rikosylikonstaapeli Ismo Venäläinen Itä-Suomen poliisilaitokselta, tiedottaa Poliisihallitus.

Vuoden Poliisiksi 2023 on valittu kokenut rikostutkija rikosylikonstaapeli Ismo Venäläinen Itä-Suomen poliisilaitoksesta. Rikollisuuden alati muuttuvassa kentässä ja rikostutkinnan vaatimusten kasvaessa Venäläinen ei ole jäänyt lepäämään laakereillaan, vaan on jatkuvasti kehittänyt ammatillista osaamistaan.

– Venäläinen on erittäin hyvä esimerkki siitä, että rikostutkinta on mielenkiintoista ja haastavaa sekä kansalaisnäkökulmasta merkittävää. Hän on rakentanut mittavan ammatillisen repertuaarin ja myös edennyt urallaan, valitsijat toteavat.

Vuoden Poliisi 2023 julkistettiin keskiviikkona 8.11.2023 Helsingissä.

Teemana rikostorjunta

Vuoden Poliisi -teemaksi on tänä vuonna valittu rikostorjunta. Rikostorjunta jää julkisuudessa helposti taka-alalle, mutta se on yksi poliisin tärkeimmistä tehtävistä kamppailussa rikollisuutta vastaan tutkinnan, tiedustelun ja ennalta estävän toiminnan keinoin.

Vuoden Poliisi, Ismo Venäläinen korostaa rikostutkinnan tärkeyttä:
– Poliisin luotettavuuden ja uskottavuuden kannalta on tärkeää, että kansalaisten ilmoittamat rikokset saadaan selvitettyä. Rikostutkinta ja kenttätoiminta ovat molemmat poliisitoiminnan peruspilareita. Ne koskettavat tavallisten kansalaisten arkea.

Rikollisuus ja poliisin työ muuttuvat jatkuvasti

Venäläinen työskentelee rikosylikonstaapelina ja ryhmänjohtajana Itä-Suomen poliisilaitoksessa, Mikkelin poliisiaseman pitkäkestoisessa rikostutkintaryhmässä.

Hänellä on erittäin monipuolinen kokemus rikostutkinnan tehtävistä yli 27 vuodelta. Venäläinen on toiminut tutkijana ja tutkinnan esimiehenä vuodesta 1996 lähtien käytännössä lähes kaikilla rikostutkinnan osa-alueilla alkaen perusrikosten tutkinnasta ja esikäsittelystä aina vakavimpien ja vaativimpien rikosten tutkintaan.

– Tutkinta on muuttunut aivan mahdottomasti. Aikoinaan tutkintaa työllistivät niin sanotut ”oikeat rikokset” kuten kalja- ja tupakkavarkaudet, autovarkaudet, pahoinpitelyt ja henkirikokset. Nykypäivänä rikollisuus on siirtynyt yhä enemmän tietoverkkoon ja ilmoituksia tehdään huomattavasti enemmän kuin ennen, Venäläinen kuvailee muutosta.

Venäläinen on huomannut, että tutkintaan ei ole kasvavan työmäärän vuoksi enää sellaista halukkuutta kuin ennen. Siitä huolimatta Venäläinen kokee työn edelleen mielekkääksi:
– Itse olen pitänyt massarikoksien tutkinnasta, sillä koskaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Työssä tulee vastaan lähes kaikkien rikoslajien laaja kirjo.

Haasteena hän kokee isot juttupinot, jotka tulisi saada siedettävämmälle tasolle. – Työssä tarvitaan tekijöitä ja käsiä. Rikostutkintaa pitää kehittää siten, että juttumassat saadaan siedettävämmälle tasolle, muutoin on vaarana, että porukat uupuvat. Myös me ryhmänjohtajat olemme avainasemassa siinä, miten jutut jaetaan tutkijoille.

Sisäministeri Mari Rantanen totesi Vuoden Poliisi -tilaisuudessa pitämässään juhlapuheessa, että rikostutkinnan resurssitilannetta tullaan parantamaan ja toimenpiteitä on jo käynnistetty. – Poliisin henkilöstön määrää tullaan lisäämään hallituskauden aikana. Lisäksi hallitusohjelma sisältää useita toimenpiteitä, joilla rikostutkinnan työtä pystytään sujuvoittamaan, Rantanen sanoi.

48. Vuoden Poliisi

Ismo Venäläinen on järjestyksessään 48. Vuoden Poliisi. Hän pitää valintaa merkittävänä.
– Tuntuu hienolta, että rikostutkinnassa työskentelevää muistetaan tällä kunnianosoituksella. Vuoden Poliisi -valinta on henkilökohtaisesti ja koko rikostutkinnan arvostuksen kannalta hieno asia. Se on suurin yksittäinen huomionosoitus, jonka yksittäinen poliisihenkilö voi saada. Olen valinnasta hyvin yllättynyt ja iloinen, hän totesi julkistustilaisuudessa.

Vuoden Poliisi -valinnan tekevät yhteistyössä Helsingin Nuorkauppakamari, Suomen Poliisijärjestöjen Liitto SPJL sekä Poliisihallitus. Valinta julkistettiin keskiviikkona 8.11.2023 Ritarihuoneella Helsingissä.

Kuva: Rikosylikonstaapeli Ismo Venäläinen. Kuvaaja Pihla Liukkonen.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT