sunnuntai, 21 heinäkuun, 2024

Yhä useammat naiset ja lapset joutuvat jengikonfliktien uhreiksi Ruotsissa

Ruotsi. Vuonna 2023 Ruotsissa löydettiin 33 väkivaltaisesti kuollutta naista. Tämä on kymmenen kuolemantapausta enemmän kuin vuonna 2022. Tämän osoittavat rikoksentorjuntaneuvoston (Brå) uudet luvut. Asiasta kertoo SVT Nyheter 27.3. julkaisemassaan artikkelissa.

– Se on jossain määrin seurausta rikollisten ympäristöjen konflikteista. Yhä useammat naiset ja alaikäiset joutuvat tappavan väkivallan uhreiksi sanoo Brå:n tilastotieteilijä Jan Lundbeck.

Naisten lisäksi myös tappavan väkivallan uhriksi joutuneiden alaikäisten lasten ja nuorten  määrä on lisääntynyt. Viime vuonna kuoli 17 alle 18-vuotiasta, mikä tarkoittaa yhdeksän kuolemantapausta enemmän kuin vuonna 2022, eli lähes kaksinkertaistui.

– Näyttää selvältä, että vuonna 2023 riehuneiden jengitaistelujen uhreiksi on joutunut entistä enemmän lapsia.

Kaikissa kuolemaan johtaneissa parisuhdeväkivaltatapauksissa uhri oli nainen

Parisuhteessa kohtalokkaan väkivallan uhriksi joutui kymmenen henkilöä, ja kaikissa tapauksissa uhrina oli nainen. Se on samalla tasolla kuin vuonna 2022.

Kuolemaan johtaneeseen väkivaltaan kuoli Ruotsissa yhteensä 121 ihmistä vuonna 2023. Yleisin väkivaltatapa oli ampuma-ase, jota käytettiin 53 tapauksessa, mikä on laskua kymmeneen tapaukseen verrattuna vuoteen 2022.

Seuraavaksi vuorossa oli veitsi tai muu puukottava tai leikkaava esine, jota käytettiin 35 tapauksessa vuonna 2022 ja 21 tapauksessa vuonna 2023.

– En sanoisi, että olisin yllättynyt tilastoista, vaan pikemminkin tunnen jonkinlaista tyrmistystä siitä, miten vuosi 2023 meni, Jan Lundbeck sanoo SVT:lle.

KOMMENTOI UUTISTA

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SAMANKALTAISET UUTISET

LUETUIMMAT 24h

Kommentoidut

UUSIMMAT