Itä-Suomi. Viime kuukausina on edelleen yleistynyt huijaus, jossa asianomistaja saa viestin oletetulta ystävältään tai sukulaiseltaan. Yleensä viestissä kerrotaan ensiksi joku syy miksi yhteydenotto tapahtuu oudosta numerosta ja yleensä outoon aikaan illalla. Hyvin tyypillinen syy näyttää olevan, että oma puhelin on päätynyt vahingossa vaatteiden mukana pesukoneeseen. Poliisilla on tutkinnassa myös tapauksia, joissa viestittelijä käyttää oletetun omaisen tai läheisen omaa, tuntemattomalla tavalla kaapattua numeroa, varoittaa Itä-Suomen poliisilaitos.
Viesteissä vedotaan kovaan kiireeseen, eikä viestittelijälle voi tästä syystä soittaa. Viestittelijä pyytää asianomistajaa maksamaan pikaisesti jonkun maksun tilisiirtona ja yleensä tilinumero jonne maksu tulisi suorittaa on ulkomailla. Viestittelijä lupaa maksaa rahan takaisin kun pankit aukeavat.
Usein taustalla on kuitenkin huolellisesti suunniteltu rikos. Rikollinen taho on saanut jollakin tavalla ongittua asianomistajan ja hänen lähiomaisten tai ystävien tietoja. Taustalla voi olla jonkun nettiprofiilin tai kännykän kaappaus, jonka avulla on saatu nämä tiedot haltuun. Rikollinen taho aloitta yleensä viestit vetoamalla perhesuhteisiin tai ystävyyteen. Pyydetyt tilisiirrot menevät yleensä ulkomaille, ne ovat suuruudeltaan joitain tuhansia euroja. Muutamissa tapauksissa summat ovat nousseet kymmeniin tuhansiin euroihin. Poliisi tutkii tällaisia tapauksia yleensä petoksina.
Hälytyskellojen tulisi soida jos saa viestin tuntemattomasta numerosta ja viestittelijä väittää olevan esimerkiksi lähisukulainen ja viestissä vedotaan kovaan kiireeseen. Ja jos maksua pyydetään ulkomaalaiselle tilille, on tapaukseen syytä suhtautua varovaisesti. Ensisijaisesti on ensin oltava tavalla tai toisella yhteydessä siihen viestittelijään kuka on oikeasti kyseessä. Viestittelijää kannattaa vaikkapa pyytää soittamaan ja selittämään mistä kiire johtuu. Sen jälkeen on hyvä miettiä mikä olisi oikeasti sellainen tilanne, että yleensä varsin myöhään tuleva yhteydenotto ja pyyntö tilisiirron tekemiseksi olisi totta.
Pohjois-Savon poliisilaitokselle ilmoitetaan tämän tyyppisistä huijauksista viikoittain, kertoo poliisi.